Godišnji susret zavičajaca

Avgust 2009.

Godišnji susret zavičajaca i Godišnja Skupština Zavičajnog Kluba održana je u nedelju, 30. avgusta u Domu kulture opštine Novi Bečej. Doček gostiju i druženje uz piće i kafu otpočeo je u deset i trajao je do 11 časova. Tada je predsednik Zavičajnog kluba Branislav Vojnov pozdravio prisutne i referisao o godišnjem radu udruženja, koji je protekao dinamično sa mnogo aktivnosti.

Nakon toga je, Borivoj Ćurčić, član upravnog odbora, upoznao zavičajce sa programom i predao reč Vasi Popoviću koji je održao jedno malo predavanje o Tisi i odbrani od poplava. Posle kraće diskusije i obilaska izložbe našeg cenjenog slikara Tivadara Košuta, prisutni su se uputili ka Vranjevu, u posetu Muzeju „Glavaševa kuća". Konvoj automobila je upotpunio i jedan turistički otvoreni minibus na električni pogon, pogodan za udobnu i atraktivnu vožnju.

Ispred Glavaševe kuće dobrodošlicu je posetiocima poželeo predsednik opštine Milivoj Vrebalov - Miša. Od otvaranja Muzeja verovatno nije bio ovako veliki broj posetilaca u jednom danu, kao sada. Puna kuća i dvorište znatiželjnih Novobečejaca i Vranjevčana uživalo je u lepoj postavci i interesantnim eksponatima. Ujedno im se pružila prilika da vide, za useljenje spremnu prostoriju Zavičajnog kluba, u kojoj će njihovi darovani predmeti biti izloženi i čuvani. Takođe su doznali da je od 17. avgusta muzej otvoren svakim danom, sem nedelje, od 8-15 i od 17-19 časova.

U dobrom raspoloženju zavičajci su krenuli ka kafić- restoranu pored Tise, gde ih je čekao zajednički ručak.

Da li ste znali...

da je staro selo Kumane je počelo da se urbanizuje već posle 1716. godine dolaskom prvog guvernera Banata grofa Klari Florimunda Mercija.