srenhu

Dr. Milan Doroslovac

(Čedomira i majke Smilјe) je rođen u Kumanu, 25. jula 1895. godine. Nјihova je kuća bila sadašnja radionica Zemlјoradničke zadruge iz Kumana u ul. Lj. Odadžić br.32. Otac Čedomir je bio polјoprivrednik i trgovac hmelјom, kamilicom, zatim je držao drvaru i prehrambenu prodavnicu. Rada - Radica, brat Čedomira, nije se ženio, ali je voleo - uživao i držao trkačke konje - kasače i sa njima učestvovao na konjičkim trkama ondašnje AUSTRO-UGARSKE, a kasnije Kralјevine Jugoslavije.

Mati Smilјa potiče iz poznate porodice Rajkov iz Kikinde, a njen otac Mladen je bio čak, gradonačelnik Velike Kikinde i vrlo imućan i priznat čovek. Milan je prva 4 razreda osnovne škole završio u Kumanu, a dalјe školovanje nastavio u Velikoj Kikindi. Medicinski fakultet je završio 1923. godine u Budimpešti, a samo zadnja dva semestra u Poznanju - Polјska.

Još dok je studirao medicinu oženio se sa mladom Aleksandrom Bajić. Nјeni su roditelјi, otac Čedomir i majka Sofija rođ. Roksidis koja je bila grčkog porekla, bili siromašnog stanja, a tada su živeli u Velikom Bečkereku. Mlada majka Aleksandra je sa velikom lјubavlјu odgajala svog sina Milutina koji je rođen 1923. godine u Budimpešti, iste godine, kada je i otac Milan završio Medicinski fakultet.

Dr. Milan DoroslovacKasnije sin Milutin je postao poznati književnik koji živi u Beču pod imenom MILO DOR. Kao prava majka i domaćica kupila je sebi jednu šivaću mašinu "singericu", da bi prema naručenim krojevima šila sebi i sinu odeću. Mladi doktor medicine sa porodicom odlazi u Torak (današnji Begejci) gde radi do 1926. godine. Dok je radio u Toraku (Begejcima), u 1924/1925. školskim godinama u Velikom Bečkereku je predavao, u Državnoj velikoj Gimnaziji, predmet HIGIJENA. Ovaj premet su slušali učenici 4 - 8-og razreda. Tada je ukupno bilo 771/711 učenika.

Od 1926 -1932. godine kao opštinski lekar radi u Đurđevu. Stanovao je u kući gde su sada kancelarije Zemlјoradničke zadruge - kod raskrsnice pored pravoslavne crkve i u čijem dvorištu se nalazi nova vaga za merenje pšenice, kukuruza i dr. proizvoda.

Kao mlad, ambiciozan lekar, sa osmogodišnjom praksom, uspeo je da dobije specijalizaciju i 1933 godine, sa suprugom odlazi kod profesora Jozefa u Berlin, a kasnije i u Budimpeštu, gde je do 1935. godine izučio plastičnu hirurgiju. Dok je Milan specijalizirao plastičnu hirurgiju, njegova supruga Aleksandra je savladala kozmetički zanat.

Milanovi roditelјi, Čedomir i Smilјa, su od kraja 20-tih godina živeli u Velikom Bečkereku u ul. Dr. Rajsa (sadašnja Petefijeva). U trgovačkim transakcijama nisu imali sreće, pa je njihov sin Milan, mladi doktor, morao isplatiti velike dugove.

Posle završene specijalizacije plastične hirurgije Dr. Milan Doroslovac u prvoj beogradskoj višespratnici, koju je sagradilo osiguravajuće društvo "RIUNIONE", pozajmlјenim novcem, iznajmlјuje 4 velike sobe s predsoblјem i 2 male devojačke, u koje su smešteni kozmetički salon i operaciona soba. Tu počinje afirmacija prvog jugoslovenskog hirurga plastične hirurgije.

Do 1941. godine Dr. Milan Doroslovac je uradio nekoliko hiljada operacija na nosevima, grudima i licima, a u kozmetičkom salonu je još više negovano dama ili žena. Radilo se i danju i noću, svi su bili zadovolјni.

U 1936. godini Dr. Milan sa suprugom odlazi na Olimpijske igre u Berlin. U 1938. godini u blizini ulice kneza Miloša kupuju dvospratnicu. Prva dva sprata su iznajmili za iredstavništvo BRITISH OIL KOMPANI za ceo Balkan i tako otplaćivali ostatak kredita za kupovinu ove zgrade. Poslednju ratu su otplatili pred sam početak rata u proleće 1941. godine, kada su se i preselili u sopstvenu kuću.

U 1938. godini sa suprugom i sinom odlazi u Karlove Vari - Češka, gde supruga leči žuč.

Zbog svog sina Milutina (MILO DOR) morao je u leto 1943. godine da sa njim ode u Beč, ali se posle pola godine vratio u Beograd. Opet, zbog sina morao je početkom oktobra 1944. godine da dođe u Beč. Preuzeo je ordinaciju gde je lečio italijanske logoraše. U Beograd se vraća krajem 1945. godine i nastavlja da radi svoj lekarski posao.

U leto 1947. godine, dok je sa suprugom bio na odmoru u jednom primorskom gradu, u njegovoj kući na prvom spratu se uselio jedan general, a na drugom spratu su uselili jednu porodicu koju je, opet, drugi general isterao iz njihove vile. Odmah su se vratili sa odmora, pa je Dr. Milan zakucao na vrata sopstvenog stana da kod generala protestvuje zbog ovog postupka samovolje i nasilništva, ali ga general odmah uhapsi i okrivi za sve moguće zločine protiv socijalističkog društva. Nije bilo izlaza, morao je da popusti i da se sa ženom zbije u jednu sobicu u parteru svoje kuće. U ostali deo partera bili su mala operaciona sala sa čekaonicom i kozmetičkim salonom. Inače, ove prostorije partera, kao poslovni prostor, nova država je već nacionalizovala, a njima date na raspolaganje - korišćenje.

Posle 2-3 godine ovaj general je uhapšen jer se izjasnio za Staljina, pa se ostatak porodice iselio u Crnu Goru. Posle izvesnog natezanja sa tadašnjim vlastima, Dr. Milan je uspeo da se, opet, useli u svoj stan. Ali u njemu je i dalje ostao generalov nećak koji je u Beogradu studirao prava. Tek kada je završio studije, generalov nećak je napustio stan, a za uzvrat Dr. Milan mu je kupio novog Fiću - auto.

Dr. Milan Doroslovac je govorio nemački, mađarski, italijanski, polјski i rumunski jezik. Bio je dugogodišnji član sokolskog društva Kralјevine Jugoslavije i kao takvom su odali priznanje na Panslovenskom Saboru Sokola u Pragu 1938. godine, gde je i on prisustvovao. Veoma je zaslužan za razvoj plastične hirurgije u periodu 1935-1965. godine, ne samo kod nas već i širom Evrope. Smatra se da je kod nas osnivač ove vrste hirurgije. Mnoge poznate javne ličnosti širom Evrope i same Jugoslavije zadovolјne su njegovim stručnim operativnim zahvatima. Puno je pomogao i običnim lјudima koji su odlučili da otklone telesnu manu.

Umro je u Beogradu, 1972. godine, pred svoj 77-mi rođendan, u svojoj sopstvenoj kući - kako je to u čitulјi istaknuto.

Povezani članci