srenhu

Laza Telečki

je rođen 23.07.1839. godine u Kumanu. Potomak je poznate porodice Telečki iz Kikinde. U vreme Lazinog rođenja, otac Stefan, je bio beležnik u Kumanu, a zatim i u Elemiru.

Već kao 13-to godišnjak je bio đak 2-og razreda, 1852-1853. godine, poznate Gimnazije u Karlovcima. Od 20-toro učenika bio je deveti po rangu - uspehu u učenju.

O Telečkom, vrsni poznavalac njegovog dela, teatrolog Dušan Mihailović kaže: "legendaran za života, glumac i reditelј Laza Telečki, zapamćen je kao znatiželјna, uznemirena, neumorna, nesebična, požrtvovana i oduševlјena svestrana ličnost renesansne radoznalosti i širine. Vredan, studiozan, uman i osetlјiv glumac širokog dijapazona i majstor kategorizacije, lako se prilagođavao liku. Uspešno je kreirao najrazličitije role... Bio je naša prva GLUMAČKA ZVEZDA, jedan od prvih šekspirovih glumaca, koji se smelo nadneo nad "svemir i bezdan" Šekspirovog beskraja. Iskreno je voleo pozorište u sebi i sebe u pozorištu... Za desetak godina glumovanja Laza Telečki ostvario je oko dve stotine najrazličitijih uloga: stigao je da bude član sva tri ondašnja pozorišta (u Novom Sadu, Beogradu i Zagrebu), postao protagonista, reditelј, pomoćnik upravnika Srpskog narodnog pozorišta, učitelј i uzor mladih članova, student tehnike u Pešti i Pragu, pisar u kancelariji Svetozara Miletića, istaknuti član ujedinjene omladine srpske, županijski pisar u Vukovaru, učitelј u Elemiru, rodonačelnik male glumačke dinastije (supruga Ana, sestra Ljubica i unuci Milan i Milica Bandić bili su solidni i ugledni glumci), neumorni javni radnik, najpoznatiji recitator, orator na besedama, zanimlјivi pesnik i majstor verifikacije, potom prevodilac, priređivač, posrblјivač dvadesetak pozorišnih komada i konačno autor tri scenska dela".

Iz književne zaostavštine Laze Telečkog objavlјene su i sačuvane svega četiri pesme... od pomenuta tri njegova komada, komedija VEŠTA SLUŠKINJA prikazana i zagublјena, te drama NIKOLA ALTOMANOVIĆ ostala u rukopisu i sada štampana a ne prikazana, kao i drama POSLEDNJA DESPOTICA SMEDEREVSKA je štampana i prikazana.

Od 1995. godine ustanovlјeni su dani Laze Telečki po Odluci Saveta Mesne zajednice iz Kumana, a uz punu podršku Skupštine opštine Novi Bečej, Pozorišnog muzeja Vojvodine i Radničkog doma iz Novog Bečeja. Od tada se svake godine, zadnje nedelјe septembra meseca, u Kumanu i Novom Bečeju predstavlјaju profesionalna pozorišta i glumci, a koji se prijave za gostovanje. Održava se i okrugli sto sa temom pozorišno stvaralaštvo. Takođe, je ustanovlјena po jedna nagrada u vidu ZLATNE MASKE Laze Telečki (rad vajara Jovana Soldatovića), pre svega glumcima, a i drugim poklonicima predstavlјajućeg pozorišta. Do sada su dobitnici ovog priznanja bili:

- Mirko Babić, glumac - prvak pozorišta "Joakim Vujić" iz Kragujevca

- Vladislav Kaćanski, glumac - prvak Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada

- Gorica Popović, glumica Atelјea 212 iz Beograda

Pored toga, na zgradi Zadružnog doma u Kumanu i u Novom Sadu u ulici koja nosi ime poznatog glumca su postavlјene spomen ploče sa likom Laze Telečki (poprsje) i godinom rođenja - smrti. U Kumanu se dosadašnja ulica Edvard Kardelј zove LAZA TELEČKI.

Laza Telečki je umro u Novom Sadu 1873. godine u svojoj 34-toj godini života.

Povezani članci