srenhu

Kulturno-umetnička društva

Kumančani su oduvek bili zainteresovani za kulturno-zabavni život. Još s početka ovog veka u svojoj sredini su imali gostovanja poznatih dramskih umetnika ili su odlazili u Novi Bečej i tamo gledali pozorišne predstave. Kumane tada nije bilo malo naselјe, jer koliko se zna 1910. godine Kumane je imalo 6.136 stanovnika i predstavlјalo je jedno od većih mesta u okolini, i u srednjem Banatu. Interesovanje za kulturu je bila prirodna potreba. Pored svakodnevnih aktivnosti tadašnja struktura stanovništva imala je razvijen osećaj da povremeno bude domaćin značajnim umetnicima Srpskog narodnog pozorišta.

Pored toga, još 1912. godine u kafani Petrović Nedelјka "Miloš Obilić" (na uglu) prikazan je prvi put film.

Zatim, 14. jula 1931. godine Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada priređuje u Kumanu ZULUMĆARE od Ćorovića. Domaćinima se, posle predstave, lično zahvalio tadašnji upravnik pozorišta, gospodin Radislav Vesić.

Verovatno da su Kumančani još pre 1924. godine imali svoje kulturno - umetničko društvo i da se jedan broj stanovnika (učitelјi i drugi) bavio glumom i pripremali pojedine pozorišne predstave. Da je ovo tačno potvrđuje činjenica da su u Kumanu s kraja prošlog veka i početkom ovog veka rođene i živele vrlo poznate ličnosti, kao što su:

1. Jakov Nemeški - slepi Jaša, estradni umetnik - violinista

2. Jovan Borjanović, poznati muzičar - muzikolog i pisac, urednik "Gedanke" u Srbobranu i učitelј

3. Laza Telečki, jedan od najpoznatijih pozorišnih glumaca toga vremena, a koji je pisao i prevodio pozorišne komade

4. Mr. Andrija Mirković, primarijus, završio farmaceutski, filozofski i pravni fakultet, vrlo poznata javna ličnost, urednik "Glas Apotekarstva".

5. Dr. Dimitrije Kirilović, istoričar, jedan od upravnika državne arhive u Novom Sadu, sekretar "Istorijskog društva"

6. Dr. Milan Doroslovac, doktor medicinskih nauka i jedan od vrlo poznatih hirurga maksifacijalne hirurgije.

Uspeo sam da prikupim niz podataka za pojedine poznate ličnosti iz prošlosti Kumana, a koji do sada nisu objavlјeni u knjigama o Kumanu. Ovi podaci, koje objavlјujem u mojoj knjizi, upotpuniće znanja i još više potvrditi da se zaista radi o ličnostima jugoslovenskog pa i evropskog formata. Neka podaci o njima sami govore.

Povezani članci