srenhu

Santovac Ž. Nikola

Santovac Ž. Nikolarođen je u Kumanu 1948. godine. Pre no što je pošao u osnovnu školu a i u nižim razredima otac Živa ga učio fudbalskim veštinama. Želeo je da mu sin postane fudbaler, da nastavi fudbalsku tradiciju jer on nije imao prilike, zbog rata, vojske i bolesti. Tako je Nikola već u šestom razredu bio malo čudo od deteta u fudbalskoj veštini. Nјegov razred pobedio je osmi razred na međurazrednom turniru škole i to je bila prava senzacija. Mlađi za dve godine pobedili starije.

Sa 17 godina u jesen 1965. godine fudbalski klub registruje Nikolu za prvi tim i već te jeseni Nikola debituje u prijatelјskom susretu sa Rusandom iz Melenaca, 9.9.1965. godine. Prva KUP utakmica je bila u Novom Bečeju sa Jedinstvom, 6.10.1965. Iako je njegov tim obe utakmice izgubio za Nikolu je to bio pravi doživlјaj. Čak je na prvoj utakmici dao jedan gol.

Visok oko 176 cm, crnomanjast, skladne fizičke konstitucije, finih tehničkih doteranih pokreta, odličan tehnikom baratanja lopte, staloženog pristupa igri i vrlo korektnog odnosa kako prema suigračima tako i prema protivničkim igračima. U igri nije voleo grubost. Sve je rešavao tehnički doteranim potezima.

Driblinzima, blagovremenim dodavanjima bio je pravi organizator i nosilac igre svog tima. Jednostavnost je bila osnovna nit njegove igre.

Skoro nikada nije bio isklјučen iz igre ili, čak, ni opomenut od sudije. Služio se obema nogama u igri. Za njega nije bio problem kojom nogom će dati gol. To je radio lako, jednostavno. Uglavnom igrao br. 10, 9 ili 8.

Vojnu obavezu regulisao od septembra 1967 do februara 1969. godine a pred kraj vojnog roka registrovan za Jedinstvo iz Novog Bečeja, pa već od marta te godine standardno igra za taj klub. U toj 1969. godini Nikola je dao oko 20 golova. Ali sreća da u novom klubu igra u Banatskoj ligi bila je kratka jer su Nikolu u Banatskom Velikom Selu u proleću 1970. godine povredili. Obzirom da je Nikola bio dobar šmeker, organizator igre i strelac, protivnički igrač je đonom ušao u koleno i Nikola je morao 6 nedelјa da nosi gips. Povreda je bila vrlo ozbilјna. Ipak se oporavio i za Novi Bečej igrao do kraja proleća 1971.g. Tog proleća 1971.g. i zaslugom Nikole, iz Kumana je otišao u Novi Bečej, golman, Stančić Radivoj-Riča.

Vratio se u Kumane u leto 1971. godine a te jeseni Kumane se ponovo uklјučuje u redovno takmičenje i Nikola igra sa mlađom generacijom koji su rođeni 1952/1957. godine. U jesen 1973. godine morao je da operiše meniskus jer povreda iz 1970. godine nije mogla drugojačije da se sanira. Do 1978. godine nije igrao fudbal, a onda ponovo igra do 3.6.1979. godine protiv Međe i to mu je zadnja utakmica.

Nakon završetka fudbalske karijere jedno vreme igra sa veteranima a u dva navrata se bavio i trenerskim pozivom, i to sa Vujović Slobodanom i Česko Pavlom. Oženjen, živi i radi u Kumanu.

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...