srenhu

Eremić V. Ljupko - Pidlika

Eremić V. Ljupko - Pidlikarođen je 1946. godine u Kumanu. Još kao učenik osnovne škole igra fudbal za razred i školsku reprezentaciju. Uglavnom je branio, ne samo u fudbalskoj već i rukometnoj ekipi. U Novom Bečeju završio je 1964. godine Ekonomsku školu, sve četiri godine. To je prva generacija koja je sve četiri godine išla u Novi Bečej. Dok je išao u srednju školu odlazio je na treninge, i tako, malo bolјe, upoznao tadašnje fudbalere a i šta se radi na tim treninzima. Bio je odmah zapažen i registrovan kao da je rođen dve godine ranije. Nјegova visina i jaka telesna konstrukcija dozvolјavala je da se Ljupko predstavi kao da je stariji. Već u jesen 1961. god. debituje u dresu br.1. Ali te jeseni branio je još na jednoj ili dve utakmice i otkazuje se dalјe učešće u takmičenju i fudbal se ne igra sve do proleća 1963. godine. Tog proleća se zakazuju prijatelјske utakmice i Ljupko biva prvi golman Kumančana. Ljupko je branio na svakoj prijatelјskoj - trening utakmici. Tim se pripremao za redovno takmičenje, i uklјučuje se te jeseni, a Ljupko već iskusan golman. Nјegova visina oko 184 cm i skladno razvijeno telo pružali su mu lepe šanse da se razvije u dobrog golmana. Želeo je da uspe i vredno je trenirao. Nјegov talenat se na svakoj utakmici sve više ispolјavavao.

Već u jesen 1964. godine odlazi u Banat iz Zrenjanina koji u to vreme igra u Srpskoj ligi - Sever. U Banatu je jaka konkurencija, tu su već bili golmani Pandurov, Lenart a posle njega dolaze Vorkapić, Knežević i Lalić. Cela uža odbrana od golmana. Jedni su stariji a drugi mlađi. U Banatu je sve do leta 1966. godine i branio naizmenično, sve u zavisnosti kako je trener postavlјao sastav tima. Trenirajući za Banat stekao je ogromno iskustvo. To su dve vrlo kvalitetne lige (Srpska liga-Sever i Vojvođanska). Klubovi renomirani. Svaka utakmica se igrala maksimalnim tempom i sa punom odgovornošću. Iscrplјujuće. Nјegov dolazak u Kumane mnogo je značio za tim Kumančana. Na golu su dobili pouzdanog golmana a i dirigenta odbrane. Budnost na golu je bila njegova vrlina i blagovremene korekcije igrača odbrane podigle su samu igru na viši kvalitet - nivo. Bio je i kapiten ekipe. U fudbalskom timu se poštovalo njegovo iskustvo. Branio je sve do otkazivanja takmičenja u jesen 1968. godine, tako da je fudbalsku karijeru završio vrlo rano, u svojoj 22 godini.

Pregovori koje je vodio sa FK Novi Sad iz Novog Sada nisu ostvarili njegove želјe tako da mu fudbal nije pružio, baš, veliko zadovolјstvo. Na utakmici u Lukićevu 8. septembra 1963. godine isčašio je rame i slomio klјučnu kost.

To je posledica veoma grube - prlјave igre domaćih igrača. Tako je bio u gipsu 4-5 nedelјa i sva je sreća što nije imao težih posledica iz ove, inače za golmane, teške povrede.

Oženjen od 1969. godine. Vojnu obavezu regulisao od maja 1970. do oktobra 1971. godine. Živi u Kumanu, a radi u Novom Bečeju.

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...