srenhu

Trećakov Božidar

Trećakov Božidarrođen 1909. godine u Vranjevu - Novi Bečej.

Učitelјsku školu završio u Somboru 1929. godine. Kao učitelј radio u Makedoniji, Savinom Selu, Melencima, Orlovatu, Novom Bečeju, Novom Miloševu i Kumanu. Fudbal igrao u svim mestima gde je radio a naročito u Makedoniji, Novom Bečeju i Melencima. Pored fudbala bavio se i pčelarstvom.

U Kumane došao 1954. godine, a već od jeseni 1956. godine izabran je za predsednika fudbalskog kluba i u njemu radi sve do jeseni 1961. godine.

Čika Boža, kako su ga svi zvali, je prvi predsednik fudbalskog kluba koji nije radio u privredi niti u opštini tj. u organima vlasti Kumana.

Morao je da se snalazi za novčana sredstva na razne načine: od akcije prikuplјanja polјoprivrednih proizvoda do samostalnog pečenja cigle i opeke u polјskoj peći, ili obijanja vrata opštinskih i privrednih rukovodilaca sela. Radio je u mnogim mestima i igrao fudbal za 4-5 klubova ali takav odnos nigde nije našao. To ga je zbunjivalo i čudilo. Sebi nije mogao da objasni, kao da se nije nalazio u istoj državi! Bez obzira što je imao iskustva iz rada sportskih društava - klubova, škola, dečijih domova, u Kumanu je bilo vrlo teško. Svake godine sve teže. Takva situacija je i prouzrokovala otkazivanje učešća u dalјem takmičenju, fudbalskog kluba, u jesen 1961. Napustio je fudbal govoreći - Skoro svaki dan se vidim sa tim lјudima, znam da su i oni kao i svi mi, ali kada se pomene fudbalski klub, sport ili kultura uopšte, oni se tog trenutka promene, postanu odbojni i uvek imaju neke razloge da se fudbalski klub ne pomogne, ili daju tako malo, simbolično - na kašičicu da ti to sve postane odvratno. Nismo mogli dalјe, odustali smo od dalјeg takmičenja. Iz Kumana sa porodicom otišao je 1970. godine u Zrenjanin i kao penzioner živeo do 1975. godine kada je umro.

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...