Kaluđerski S. Milorad

Kaluđerski S. Miloradje rođen u Kumanu 01.01.1946. godine. Za prvi tim počeo da igra još u proleće 1964. godine kao 19-to godišnjak. Kada se fudbalski klub uklјučio u redovno takmičenje u jesen 1963. godine, Reša je počeo redovno da trenira i već sledećeg proleća postao standardni prvotimac. Igrao je do 20.03.1966. godine kada odlazi u JNA, a vraća se 01.08.1967. godine. Posle odsluženog vojnog roka, do 03.11.1968. godine igra za Kumančane ali klub ponovo otkazuje redovno takmičenje. Tek 20.09.1970. godine Kumančani nastavlјaju redovno takmičenje, a Reša Didi, kako su ga Kumančani popularno zvali, opet se priklјučuje prvoj ekipi, ali sada kao 25-to godišnjak i aktivno igra fudbal sve do proleća 1976. godine kada igra i svoje zadnje utakmice.

Jake telesne građe, visine oko 182 cm. i plave puti (kosa, oči) delovao je više kao nordijski tip. U timu je igrao desnog beka ili desnog halfa a vrlo retko, po koju, i centarhalfa. Nјegova glavna odlika u fudbalu bila je upornost, borbenost i izvršavanje svih datih zadataka. Tako zvani pravi bedem na toj, njegovoj, strani. Uvek je imao kondicije za celu utakmicu. Bio je primer svojim suigračima, kako za vreme treninga tako i na utakmici. Vrlo malo je dao golova, mogu se na prstima jedne ruke izbrojati. Nјegova kretanja u toku igre podsećala su na slavnog brazilskog fudbalera Didija, pa su ga tako od milјa zvali.

Miloradu je to godilo ali je bio svestan da su njegovi kvaliteti daleko ispod kvaliteta slavnog Didija. Ustvari, Milorad je uvek bio skroman i razumevao je trenutne finansijske i druge probleme u klubu. Zbog takvih osobina, jedno vreme, je bio i kapiten tima. Igrao je, tako reći, sa tri generacije - mlađom svojom i starijom generacijom. Aktivno je igrao oko 9 godina, iako je interval od 12 godina u kojem je igrao.

Više godina je bio i član uprave. Puno je pomagao oko uređenja fudbalskog igrališta na novim lokacijama kao i na uređenju same zgrade - svlačionice, kupatila, vodovoda, struje i td.

Poseduje fudbalsku loptu iz 1974. godine na kojoj su potpisani svi fudbaleri, predsednik i trener kluba iz tog perioda. Lepa uspomena. Strastven je lovac. Po zanimanju je elektromonter. Oženjen je, živi i radi u Kumanu.

Povezani članci