Stančić B. Ratomir - Ratko

Stančić B. Ratomir - Ratkoje rođen u Kumanu krajem 1941. godine. Dok je pohađao osnovnu školu fudbal je igrao kao i svi tadašnji učenici, ali se posebno nije izdvajao. Tek, kao učenik srednje tehničke škole - mašinski smer fudbal ga više interesuje, pa trenira u FK "Proleter" iz Zrenjanina - tadašnjem podmlatku koji je vodio popularni čika Koča. Tu je, zapravo, stekao prvo fudbalsko obrazovanje. Kako mu je vreme u školi dozvolјavalo tako je i odlazio na treninge. Fudbal je voleo, a u Proleteru je imao šta da nauči. Konkurencija je bila velika. Vrlo teško je bilo da se mlađi igrači sa "kikinske" pruge probiju u prvih 20-tak mlađih igrača-juniora. Ipak je, u Kumanu, postao standardni prvotimac u jesen 1959. godine. Od jeseni 1961. do jeseni 1962. godine igrao je za OFK Suboticu iz Subotice, gde je trener bio Bata Ognjanov, legenda jugoslavenskog fudbala. Ratko je u to vreme radio u "Sever" Suboticu. Kaže, odigrao je 10-15 utakmica prijatelјskog ili prvenstvenog karaktera.

Od 1962. do septembra 1963. godine igrao je za Vulkan iz Zrenjanina jer se zaposliou "Radijatoru" Zrenjanin.

U to vreme potreba za mlađim fudbalskim sudijama je bila velika. Ratko je to shvatio i već te jeseni 1963. godine položio za zvanje fudbalskog sudiju. Tako je njegov aktivan fudbalski staž prestao, a počeo se intenzivno baviti fudbalskim suđenjem. Napredovao je sve do republičkog sudije i sudio utakmice Vojvođanskog ranga. Kao fudbaler tako i kao fudbalski sudija bio je vrlo cenjen, autoritativan, osećao je igru na najbolјi mogući način.

Delio je pravdu na obostrano zadovolјstvo ekipa koje su bile na zelenom terenu. Bio je predsednik za određivanje sudija područne lige, a onda i prvi komesar područne lige. Od 18. 01.1989. g. ima zvanje republičkog instruktora i kontrolora.

Završio je višu tehničku školu 1970. g. i Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" uZrenjaninu.

U JNA je bio od septembra 1964. do februara 1966. godine.

Oženjen je, živi i radi u Zrenjaninu.

Povezani članci