Stajić M. Ivan - Ivica

Stajić M. Ivan - Ivicarođen u Zrenjaninu 1943. godine, a tek 1954. godine dolazi sa porodicom u Kumane. U osnovnoj školi počeo da brani i kao golman u fudbalu i rukometu bio zapažen. Od svojih vršnjaka bio višlјi i razvijeniji.

Od 13.11.1961. godine registruje se za tadašnji fudbalski klub Elektrovojvodina iz Zrenjanina a posle rasformiranja prelazi u FK Banat iz Zrenjanina, 7.9.1962. godine i igra do 14.9.1963. godine. U oba ova kluba bio je golman samo što je u FK Banatu bio drugi golman.

Od 14.9.1963. godine igra za Kumančane. Na nekoliko utakmica branio a onda počeo da igra u navalnom redu na mestima centarfora ili leve polutke. Visok 184 cm, jake fizičke konstitucije, crnomanjast impozantno je delovao na ovim mestima u timu. Kod protivničkih igrača stvarao je tremu. Zavidne brzine, jakog šuta iz pokreta, kao i iz mesta, vrlo često je davao golove. To je činio i iz skoka posle nabačenih lopti pred golom protivničkog tima.

U sezoni davao i po 20-tak golova. Kad je imao loptu u nogama, znao je da je sačuva, bio vrlo opasan po golmana. Ulazio u duele i svojom konstituicijom razarao. U Kumanu, 12.11.1967. godine protiv Sloge iz Perleza dao gol s centra u prvoj sekundi. Posle sudijskog znaka za početak utakmice, centarfor dodaje loptu Ivici - koji igra levu polutku, a Ivica iz prve visoko preko svih igrača i golmana postiže gol.

Golman Sloge je bio na ivici šesnaesterca, Ivica je precizno šutirao i golman je bio nemoćan. Ovaj slučaj je za Ginisovu knjigu rekorda. Znači nije bilo nikakve akcije, sem kratkog dodavanja i šutiranja iz mesta, iz prve na gol. Koliko je trajao let lopte do gola, toliko je vremena prošlo. A to je, možda, najviše 5 sekundi. Brže se nije moglo, niti je ko brže postigao gol...

Zadnje utakmice igrao u proleće 1972. godine. Vojnu obavezu regulisao od septembra 1964, do februara 1966. godine. Oženjen, živi i radi u Kumanu.

Povezani članci