Česko J. Pavle - Tot

Česko Pavle i Česko Mišarođen je u Kumanu 1939. godine. Pripada 6-oj generaciji fudbalera. Još kao učenik osnovne škole od 1950/1951. godine igra fudbal. Ne samo u školi već i za krajčinu svog starijeg brata Steve.

Mali rastom ali vrlo brz, probijao se kao šilo kroz tadašnje njegove vršnjake pa i starije mladiće.

Posle saobraćajne nesreće kod Crne Bare kada su se fudbaleri prevrnuli traktorom i prikolicama i njih nekoliko povređeno, počeo je da igra fudbal za prvi tim. Tada je sa Varadinac Milanom, Popov Momčilom, Kaluđerski Slobodanom-Rešom i Lazić Zoranom-Pisđaz, počeo da igra fudbal. Počela je njihova fudbalska karijera. Pavle, Momčilo i Milan morali su na specijalni lekarski pregled jer nisu imali punih 17 godina. Uglavnom je igrao levo krilo ili levu polutku, a po nekad i centarfora. Visine oko 166 cm., vrlo brz imao je šut iz kolena. Driblao pravolinijski ka golu. Imao je precizan i jak šut. Golove davao i sa dalјine od 16-20 metara. Borben, istrajan. Uvek bio u odličnoj kondiciji pa u toku fudbalske karijere nije imao povrede. Često je najviše davao golova u polusezoni. Bio jedan od sigurnih izvođača jedanaesteraca, slobodnih udaraca i kornera, u vreme kada je igrao sa mlađim generacijama. Potiče iz porodice u kojoj su tri brata igrala fudbal - Stevan - Pavle - Mihajlo - Miša, a i brat od strica Miša, svaki u svoje vreme, ali je tu bilo i preklapanja pa je Pavle igrao, čak sa svom braćom.

Za Jedinstvo, Novi Bečej igrao u jesen 1964. i proleće 1965. godine i tu stiče bogato iskustvo ne samo u igri već i u načinu treniranja, odnosu prema igri i drugovima-fudbalerima. U Novom Bečeju je konkurencija bila velika a njegov, često, terenski posao, putovanje Kumane-Zrenjanin, Zrenjanin - Novi Bečej- Kumane nisu dozvolјavali da više napreduje i bolјe igra pa se vratio svom Kumanu.

Za matični klub iz Kumana igra do novembra 1969. godine kada odlazi da radi u Nemačku. Kasnije se bavio trenerskim pozivom u dva navrata i to kao pomoćnik Đurić Slavku-Baji - jednu takmičarsku sezonu i sa Santovac Nikolom jednu polusezonu. Dosta puta bio u upravi kluba. Jedno vreme vodio veterane i sa njima odigrao dosta utakmica.

U periodu 1957 -1960 godine igrao, pored fudbala, i rukomet ali kako je to zahtevalo mnogo slobodnog vremena, nije uspeo da sve to uskladi pa je rukomet napustio. Inače, kao igrač rukometa odlično je igrao krilne pozicije i kao pivot. Imao šut iz lakta, jak, precizan i davao puno golova.

Vojnu obavezu regulisao od septembra 1959. - maja 1964. godine. Oženjen, penzioner, po zanimanju bio zidar. Živi u Kumanu.

Povezani članci