Brusin V. Paja

Brusin V. Pajarođen u Kumanu 1936. godine. Već u osmoj godini fudbal ga je neodolјivo privlačio pa je počeo da igra za svoju krajčinu. Fudbalska lopta je bila prava retkost. Da bi deca mogla da igraju fudbal, loptu su pravili od vune, krpa i kanapa sa kojim se sve to izveze u kockama. Sa takvim loptama su igrali godinu, dve dana a onda su novac dobijen za svece - praznike, prikupili i kupili novi manji fudbal.

Ovaj fudbal su čuvali samo za "važnije utakmice", inače su igrali, uglavnom krpenjačama. Paja je bio pravi majstor da izveze te krpenjače. Kada je počeo da putuje u Zrenjanin, gde je išao u srednju školu, svakodnevno je prolazio pored fudbalskog igrališta i svraćao, bar jednom ili dva puta nedelјno, na trening. To je bilo 1953. godine a već 1954. godine igra za prvi tim. Visok oko 178 cm crnomanjast, sa jakim grudnim košem i malo slabijim nogama-butinama. Igrao je obema nogama a bio je dešnjak. Više su mu odgovarala mesta halfa, polutke no krilne pozicije.

Nekoliko utakmica je odigrao i kao bek ili centarhalf. Bio je veoma čvrst i stabilan u duelima. Imao je zavidnu brzinu, dobar pregled i smisao za kombinatoriku. Date zadatke u odbrani uspešno je završavao. Retko je davao golove. Uvek je imao primernu kondiciju i na terenu bio prava radilica-krtica. Odlično igrao glavom. Vojnu obavezu regulisao od oktobra 1956. do februara 1958. god. Zadnje utakmice odigrao u jesen 1961. godine. Završio je Višu knjigovodstvenu školu. Penzioner, oženjen i živi u Sremskoj Kamenici. Mlađi sin Dragan igrao za podmladak FK Novi Sad, prvi tim Kabela i Cementa.

Povezani članci