Radišić S. Velja - Bukvić

rođen 1932. godine u Kumanu u selјačkoj porodici. Još kao učenik onovne škole u Kumanu, zatim u Novom Bečeju i Melencima privlačio ga je fudbal - ta magična lopta i zeleni, travnati teren. Srednju tehničku školu - mašinski smer završio u Zrenjaninu, 1950. godine. Već kao srednjoškolac odlazio je na treninge prvog tima, a u proleće 1950. godine postao i njegov član. Od tada pa sve do 1956. godine redovno igra u prvom timu, ali je morao prekinuti zbog odlaska u Kikindu gde je dobio posao u Livnici. Jedan od vrlo talentovanih igrača sredine terena. Iako je bio visok oko 165 cm raspolagao je odličnom tehnikom i smislom za organizovanje napada i cele igre. Staloženost, prisebnost na terenu i njegova tanana, prefinjena igra stvarala je kod suigrača i publike jedno beskrajno zadovolјstvo , a kod protivničke ekipe dezorganizovanost i nervozu.

Odlično je čuvao loptu u nogama i blagovremeno, tačno dodavao suigračima. Retko je davao golove. Pored fudbala aktivno je igrao i šah i preko 25 godina bio na najodgovornijim mestima-funkcijama u šahovskoj organizaciji Kikinda i fabrike Livnica u kojoj je radio. Kada je u Livnici 1974. godine gostovao poznati šahovski velemajstor Mihajlo Talј, Velјa, kao prvokategornik pobedio je tada šahovsku legendu. U analima kikindskog šaha ova partija ostaće kao nezaboravna, veoma nadahnuta, a rezultat vredan divlјenja. Imao je čin rezervnog kapetana 1 klase. Dobitnik je vrlo visokih društvenih priznanja. Ne samo u fabrici, šahovskoj organizaciji, vojnim institucijama već i u privatnom životu Velјa je bio vrlo cenjen, druželјubiv, skroman, a njegova tiha i blaga narav omogućavale su sagovorniku da maksimalno bude neposredan.

Vojnu obavezu regulisao od 1.10.1952. do 31. 8.1953. godine. Bio oženjen. Živeo i radio u Kikindi gde je i umro 29. 01.1990. godine. Po zanimanju mašinski inžinjer.

Povezani članci