Radin D. Ivan

Radin D. Ivanrođen je 1934. godine u Kumanu, u siromašnoj selјačkoj porodici. Još kao 10-to godišnji dečak privlačio ga je fudbal, često ide na utakmice a kasnije igra za krajčinu iz tog dela sela. Po završenoj osnovnoj školi, otac ga šalјe u Zrenjanin gde postaje učenik želјezničke radionice, bravarski smer. Sa još dvojicom njegovih vršnjaka - Kumančana, Sekulić Milinkom- Šilјom i Petrović Ljubomirom-Ljubišom stanuju u internatu i igraju fudbal za tadašnji podmladak Želјezničara. Trener im je bio profesor Ridanović tzv. Džin Zrenjanina.

U podmladku je od 1949-1951. godine igrao desnog beka. Od 1951 do 1953. godine igra za prvi tim. Ponekad je igrao i centarhalfa. Seća se da su 1952/1953. godine osvojili prvo mesto u Severno banatskoj zoni i kao igrač 1 tima učestvovao juna-jula 1953. godine u kvalifikacijama za ulazak u Vojvođansku ligu. U kvalifikacijama ŽAK-Banat Zrenjanin se takmičio u drugoj grupi sa Trgovački iz Pančeva i Želјezničarom iz Inđije. U Vojvođansku ligu se kvalifikovao Želјezničar iz Inđije, a iz prve grupe Bačka iz Bačke Palanke. Posle neuspeha u kvalifikacijama dolaze u Kumane sva tri Kumančana, u jesen 1953. godine. Dobija posao u Zemlјoradničkoj zadruzi kao traktorista. U prvom timu uglavnom igra centarhalfa i sa Sekulić Milinkom -Šilјom, Česko Stevanom-Čele Tot i Kvaščev Čedom-Prčom čine odbrambeni bedem tima.

Jake telesne građe sa oko 178 cm visine inpozantno je delovao u odbrani. Odlična igra glavom i zavidna tehnika omogućuju mu da na centralnom mestu u odbrani uvek bude zapažen. Dobar pregled igre sa blagovremenim startom davao je sigurnost u odbrani. Sa suigračima dobro sarađivao. Dobro izvodio slobodne udarce. Kada je bilo neophodno bio je i golman i pokazao da to radi sa uspehom. Ponekad je igrao na mestu beka, halfa ili polutke. Fudbal je igrao sve do jeseni 1961. godine. Igrao je sa starijom i mlađom generacijom. Vojnu obavezu regulisao 1955-1957. godine. U vojsci igrao za garnizon u Rumi i Kumanovu sa tada poznatim fudbalerima Stevan Bena iz Vojvodine - Novi Sad, Šlјapićem iz Melenaca, Micevskim iz Skoplјa i dr.

U periodu 1973-1975. godine bio potpredsednik, a od 1975-1980. godine i predsednik sportskog društva. Ovaj period je najuspešniji period fudbalskog kluba kako u takmičarskom tako i u investicionom pogledu. Za svoj dugogodišnji rad u sportskom društvu dobio je više priznanja od SOFK-e Novi Bečej i samog sportskog društva Kumana. Oženjen je, penzioner i živi u Kumanu.

Povezani članci