srenhu

Povratak u prvu ligu

Veoma brzo su Novobečejci prebrodili ispadanje iz Prve savezne lige. Već u drugoj godini takmičenja, u drugoligaškom društvu, ponovo su blistali. U sezoni 1975. u konkurenciji Partizana iz Vukovara, Novog Sada, "Simpo" iz Vranja, Mladog Radnika iz Požarevca i Slavonija iz Osijeka Novobečejci nemaju premca. Prvenstvo su okončali izvanrednim bilansom pet uzastopnih pobeda (54:10).

Ulazak u elitno društvo novobečejski dizači su pred svojim navijačima "overili" atraktivnom pobedom od maksimalnih 10:0 protiv ekipe "Simpa" iz Vranja.

Pohvale novobečejskim dizačima tegova stizale su sa svih strana, a zahvaljujući svojim izuzetnim rezultatima kako za ekipu tako i pojedinačnim takmičenjima Ferenc Balint je u anketi "Hronike novobečejske opštine" proglašen za sportistu 1975. godine.

Zbog smanjenja troškova došlo je do ponovne reorganizacije takmičenja u Prvoj saveznoj ligi, više nije bilo jedinstvene jugoslovenske lige, nego se prvoligaško takmičenje 1976. godine održalo u četiri regionalne grupe.

Jedinstvo se takmičilo u Prvoj saveznoj ligi Istok, zajedno sa Radničkim iz Sombora, Herkulesom iz Bača, Železničarem iz Inđije Novim Sadom i Spartakom iz Subotice.

Na startu ovog takmičenja, kao povratnici u savezni rang Novobečejci nisu imali uspeha. U Somboru su poraženi od domaćeg Radničkog 12:2, da bi već u drugom kolu prijatno iznenadili. Ekipa Jedinstva je u Inđiji savladala Železničar 10:4 i tako nagovestilo da će u ovom stepenu igrati zapaženu ulogu.

Posle ove izuzetno značajne pobede sa velikim nestrpljenjem se očekivao debi pred novobečejskom publikom i susret sa Herkulesom iz Bača koji je u prva dva kola doživeo dva poraza.

U sali Doma omladine više od stotinu gledalaca očekivalo je drugu prvenstvenu pobedu, međutim umesto bodova neprijatno iznenađenje. Odluka o pobedniku neočekivano je pala u lakoteškoj kategoriji gde Geza Zedi, zbog povrede, nije mogao da podigne svoj uobičajeni rezultat, pa je njegov poraz od Šimeunovića, videlo se to na kraju, odlučio meč, Herkules je pobedio 8:6.

U četvrtom kolu Jedinstvo je savladalo Novi Sad 12:2, a u poslednjem, petom kolu, vodeći Spartak iz Subotice je u novobečejskom Domu omladine overio titulu pobedom od 12:2.

Konačna tabela Prve savezne lige - istok 1976. godine

1. Spartak 550 60:10 10
2. Radnički 541 52:18 8
3. Herkules 532 36:34 6
4. Jediistvo 523 32:38 4
5. Željezničar 514 16:54 2
6. Novi Sad 505 8:62 0

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...