srenhu

Prvi pojedinačni uspesi

Nije trebalo da prođe mnogo vremena da rezultati marljivog, strpljivog i svakodnevnog vežbanja daju prve rezultate. Novobečejski dizači tegova postali su redovni učesnici kako ekipnih tako i pojedinačnih takmičenja.

Ubrzo su počeli da stižu uspesi i medalje sa pokrajinskih i republičkih takmičenja. Prve značajnije rezultate ostvarili su Slobodan Josimović i Karolj Ivegeš, ali u okviru Sportske čete JNA. Trebalo je da prođe više od jedne decenije da novobečejski takmičari osvoje medalju i na državnom prvenstvu.

Prvi takmičar Jedinstva koji je osvojio medalju na državnom prvenstvu bio je Đura Kermeci koji je u srednjeteškoj kategoriji (90 kg) 1971. godine u slovenačkom gradu Domžale osvojio drugo mesto, a time i srebrnu medalju. Rezultat ovog "pozajmljenog" Zrenjaninca u triatlonu je bio 387,5 (125,117.5,145) kilograma.

Dve godine kasnije 1973. godine, na državnom prvenstvu u Beogradu veoma prijatno je iznenadio Geza Zedi u srednjeteškoj kategoriji osvajanjem trećeg mesta rezultatom  242,5 (105,137.5) kg.

Posebno uspešna za novobečejske dizače tegova bila je 1977. godina i pojedinačno prvenstvo države koje je održano u Somboru. Novobečejci su na ovom prvenstvu osvojili dve medalje.

U bantam kategoriji pojavljuje se jedno novo ime i velika nada novobečejskog dizanja tegova, mada još uvek junior, Ivan Janoš posle osvajanja titule prvaka Srbije, na državnom prvenstvu osvoja treće mesto i bronzanu medalju sa rezultatom 165 (72.5, 92.5) kilograma.

Prvi podvig načinio je na prvenstvu u Somboru novobečejski teškaš Ferenc Balint koji je na ovo takmičenje otišao sa velikim ambicijama. U izuzetno jakoj konkurenciji Ferenc Balint je zauzeo drugo mesto iza, u to vreme neprikosnovenog teškaša Franca Melanšeka iz ljubljanske Olimpije (podigao je 300 (132.5, 167.5) kilograma) dok je Ferenc Balint ostvario dobar rezultat 240 (102.5,137.5) kilograma.

Samo godinu dana kasnije Ferenc Balint je u Novom Sadu osvojio 2 medalje, zlatnu na prvenstvu države za veterane (takmičari preko 35 godina), a bronzanu u seniorskoj konkurenciji za osvojeno 3 mesto.

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...