Otkrijte istoriju prigodnih poštanskih žigova u Novom Bečeju tokom Drugog svetskog rata. Pregledajte prvi otisak iz 1941. godine i saznajte više o značaju ovih filatelističkih artefakata

Prigodni žigovi korišteni u pošti Novi Bečej

Prigodni poštanski žigovi, kao što nam sama reč sugeriše, upotreblјavaju se radi obeležavanja  nekog prigodnog događaja. Prigodni žigovi uglavnom imaju nepromenlјiv datum ili imaju trajanje od nekoliko dana, a naručuju ih uglavnom udruženja filatelista.

Prvi do sada pronađen otisak prigodnog žiga Novog Bečeja izrađen je u Prvoj mađarskoj  fabrici žigova Klason  (Első Magyar Bélyegzőgyár Klassohn A. Budapest) u Budimpešti, aprila 1941. godine. Otisak se nalazi na sprovodnom (tovarnom) listu sa memorandumom fabrike, pored još pet otisaka prigodnih žigova, a poslat je 12. 4. 1941. godine Mađarskoj kralјevskoj poštanskoj upravi. Prigodni poštanski žig je kružnog oblika, u njemu gore piše TÖRKBECSE (TURSKI BEČEJ), u sredini je kruna Svetog Stefana i legendarna mitska ptica Mađara – turul, a ispod je ispisano  VISSZATÉRT 1941   (VRATILA SE, misli se – u okviru istorijske Mađarske). Da li je prigodni žig  TÖRÖKBECSE VISSZATÉRT bio prosleđen pošti u Novom Bečeju ili ne, na to nemamo validan odgovor, ali je više nego sigurno da uopšte nije bio u upotrebi. Ni ja, niti bilo ko od najpoznatijih poznavalaca okupacijskih izdanja žigova severne Srbije, to jest Vojvodine, nije video pismo sa otiskom tog prigodnog žiga.

 

Istorijska pozadina prvog prigodnog žiga

Dana 27. marta, uoči napada Nemačke na Jugoslaviju, Hitler je saveznicima ponudio podelu plena. Prema tome, Mađarskoj sleduje, pored Bačke i Baranje, i Banat. Obećanje je ponovio i mađarskom ministru rata i ambasadoru Stojaiju (Sztójay Döme). Čim je rumunska vlada početkom aprila obaveštena da će Banat pripasti Mađarskoj, odmah je zapretila da će svojim trupama ući u jugoslovenski deo Banata. Dva dana posle reagovanja Rumuna, da bi smirio svoje saveznike,  Hitler odustaje od učešća mađarskih trupa u osvajanju Banata. Nemačka je okupirala jugoslovenski deo Banata, a Tisa je postala granica između Mađarske i nemačke okupirane teritorije.  

Kao što se vidi, mađarska vlada je ozbilјno shvatila Hitlerovo obećanje u vezi sa Banatom i već je početkom aprila počela pripreme za preuzimanje vlasti, ali nije računala na rumunske pretenzije. Dokaz tome je i to što je unapred izrađen prigodni poštanski žig povodom povratka Novog Bečeja matici – Mađarskoj.

Related Articles