Plasman u Vojvođansku A ligu

Pioniri Jedinstva 1979. godine. Gore: Aleksandar Ćurčić, Nenad Azuciki, Dragan Dobožanov, Ivan Bošnjak, Emil Lalić, dole: Igor Balmazović, Miodrag Glavaški, Oskar Tomanicki, Laslo Gephard

Mada su zauzeli drugo mesto u Vojvođanskoj B ligi, vaterpolisti Jedinstva su se, u takmičarskoj 1979. godini, ipak našli u društvu timova Vojvođanske A lige. Plasman u viši stepen takmičenja Novobečejci su ostvarili zahvalјujući plasmanu Spartaka iz Subotice u Međurepubličku ligu. Na godišnjoj skupštini Vaterpolo saveza Vojvodine, koja je održana u Bečeju, odlučeno je da se Jedinstvo iz Novog Bečeja, kao drugoplasirana ekipa, pored prvaka Proletera iz Zrenjanina, plasira u Vojvođansku A ligu.

Pored ove dve ekipe, u ovom stepenu takmičenja nalazile su se i ekipe Sente, Dinama iz Pančeva i Jezera iz Bele Crkve.

Plasman u viši stepen takmičenja Novobečejci nisu dočekali najspremnije, odnosno, nisu uspeli da pojačaju svoje redove, pa su U prvenstvo startovali u podmlađenom sastavu. Da u ovom stepenu takmičenja nemaju šta da traže, potvrđeno je već na startu prvenstva u Pančevu, gde je Jedinstvo izgubilo od Dinama 13:1.

Počasni gol i jedini na ovoj utakmici postigao je Ivan Glavaški.

Jedinstvo: Barišić, Fehirov, Rakić, Mašić, Grujić, Džigurski, Glavaški 1, Bošnjak, Nešić, Kovačev, S. Jager.

Istu sudbinu vaterpolisti Jedinstva doživeli su i na drugom uzastopnom gostovanju u Zrenjaninu, gde su poraženi od Proletera 11:5.

Vaterpolisti Jedinstva su posle ova dva neuspeha, pošto nisu imali tim koji bi se ravnopravno nosio sa daleko iskusnijim ekipama, doživeli još dva poraza. U nastavku prvenstva Jedinstvo je igralo u istom ritmu. Na svom plivalištu doživeli su ubedlјiv poraz od Proletera iz Zrenjanina (2:19) i time zapečatili svoju sudbinu, na začelјu tabele.

Do kraja prvenstva Jedinstvo je, pred svojom publikom, izgubilo od Sente (1:14), a u poslednjem kolu u Beloj Crkvi od Jezera 13:2, pa je takmičenje završilo na petom, poslednjem mestu, bez pobede.

Konačna tabela Vojvođanske A lige 1979. godine

1 Senta 8 7 0 1 90:32 14

2 Proleter 8 5 1 2 91:44 11

3 Dinamo 8 5 1 2 85:42 11

4 Jezero 8 2 0 6 52:77 4

5 Jedinstvo 8 0 0 8 18:115 0

Sadržaj

Da li ste znali...

da je jedan od glavnih aktera, pri osnivanju opere u Novom Sadu, bude naš sugrađanin Bogdan Čiplić, u to vreme upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

O gradu