Treninzi u Beogradu

Na Godišnjoj skupštini kluba, koja je održana 10. februara 1978. godine, u Radničkom domu u Novom Bečeju, podnet je izveštaj o prvoj godini rada. U izveštaju je istaknuto da je osnovni zadatak kluba, da se plivanje razvije kao masovni sport i popularan oblik rekreacije, u potpunosti realizovan. Posebno angažovanje kluba bilo je usmereno na obuci neplivača, tako je u 1977. godini, 32 dečaka i 28 devojčica, zavšilo obuku plivanja. Takođe je pozitivno ocenjen učinak vaterpolo ekipe koja je u prvoj takmičarskoj sezoni, u Vojvođanskoj B ligi, zauzela drugo mesto.

Učesnici obuke plivanja sa trenerom Radomirom Ivanićem

U izveštaju o radu istaknuto je da su, od novembra 1977. godine i tokom zime 1978. godine, zahvalјujući podršci privrednih kolektiva, koji su obezbedili besplatan prevoz autobusima, subotom i nedelјom, vaterpolisti i preko stotinu mališana odlazili u Beograd, gde su u bazenu Sportsko rekretivnog centra „Banjica“, vaterpolisti trenirali, a mališani pohađali školu plivanja.

Jedan od zaklјučaka Skupštine kluba bio je da se u narednom periodu obave razgovori sa privrednicima o potrebi izgradnje bazena u Novom Bečeju, kako bi plivači i vaterpolisti mogli nesmetano, u svom bazenu, da treniraju tokom cele godine.

U letnjem periodu vaterpolisti Jedinstva su u Vojvođanskoj B ligi, u konkurenciji Proletera iz Zrenjanina, Rusina iz Ruskog Krstura i Jedinstva iz Bačkog Petrovog Sela igrali zapaženu ulogu. Na startu Novobečejci su izgubili u Zrenjaninu od Proletera (9:4), na ovoj utakmici Jedinstvo je igralo u sastavu: Marić, V. Popov, Mirko Kiselički, Grujić, Glavaški, Milorad Kiselički, Džigurski, Stančić, Mašić i Rakić. Za Jedinstvo golove su dali Grujić 2, Milorad Kiselički 1 i Rakić jedan.

Posle ovog poraza, Novobečejci su zabeležili dve uzastopne pobede, protiv Jedinstva iz Bačkog Petrovog Sela 14:3 (1:0, 2:0, 3:1, 5:1) i Rusina u Ruskom Krsturu 3:4 (0:1, 2:2, 1:1, 0:0). Ekipa Jedinstva u Ruskom Krsturu nastupila je u sastavu: Z. Marić, Bošnjak, S. Terzić, Mirko Kiselički, Grujić, Fehirov, Milorad Kiselički, S. Džigurski, R. Stančić, V. Nešić, Rakić. Golove za Jedinstvo u ovom susretu postigli su Milorad Kiselički i Svetozar Džigurski po dva.

Vaterpolisti Jedinstva 1978. godine. Sa leva: Milorad Kiselički, Zlatoje Marić, Svetozar Džigurski, Ivan Glavaški, Borivoj Ćurčić, Zoran Bačkalić, Dušan Grujić

Ove dve pobede su otvorile Novobečejcima mogućnost da se bore za prvo mesto, a time i plasman u Vojvođansku A ligu. Da bi to ostvarili bila im je neophodna pobeda, na svom plivalištu, protiv zrenjaninskog Proletera. Susret u Novom Bečeju bio je izuzetno dramatičan, u poslednjem minutu utakmice, pri rezultatu 4:4, Novobečejci su imali poslednji napad, ali ga nisu iskoristili, pa je utakmica završena nerešeno.

Jedinstvo: Barišić, Bugarski, Džigurski, Grujić, I. Glavaški 2, Bešlin, Vojnov 1, Fehirov 1, Terzić, Bošnjak, Milorad Kiselički.

U pretposlednjem kolu Novobečejci su u Senti pobedili Jedinstvo (BPS) 11:3, a ekipa je igrala u sastavu: Barišić, Terzić, Vojnov 2,3. Bačkalić, I.Glavaški 1, Mirko Kiselički, Milorad Kiselički 3, Fehirov 2, Bugarski 3, Džigurski, Stančić.

Na oproštaju od svojih navijača Jedinstvo je, u poslednjem kolu, pobedilo Rusin, 9:3 (3:0, 1:1, 5:1, 0:1), a ekipa je nastupila u sastavu: Marić,Terzić, Bugarski, Nešić, I. Glavaški 2, Milorad Kiselički 4, Rakić 2, Vojnov 1,3. Bačkalić, Bošnjak.

Prvo mesto zauzeo je Proleter iz Zrenjanina sa 11 bodova, dok su Novobečejci bili drugi sa 9 bodova. Jedinstvo je u prvenstvu zabeležilo četiri pobede, jedan remi i jedan poraz i ostvarilo gol razliku 46:25.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prva štedionica u Novom Bečeju osnovana 1869. godine pod imenom Tursko-bečejska  štedionica, a njen prvi direktor bio je ing. Kepeši Ištvan?

O gradu