Četvrto oživljavanјe kluba

Posle 1966. godine, kada se rasformirao klub, trebalo je da prođe više od jedne decenije da se pokrenu aktivnosti za njegovo oživlјavanje. To je usledilo u vreme završetka radova na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav, koji je svojim peskovitim obalama postao omilјeno mesto za kupanje u letnjim mesecima.

Zajednički snimak, posle održane skupštine 1977. godine

Nekako u isto vreme Vaterpolo savez Vojvodine, na čijem čelu je bio Novobečejac Živorad Berbakov, 1977. godine pokrenuo je inicijativu da se u Vojvodini povede šira akcija oživlјavanja plivačkog i vaterpolo sporta, posebno u mestima gde su nekada bili veoma popularni. Naravno, Živorad Berbakov je posebno bio zainteresovan da se ta akcija što pre sprovede u Novom Bečeju.

Tako su se početkom leta, na šlepu na Tisi (a gde bi inače), okupili predstavnici „stare vaterpolo garde“ Aleksandar Marčićev, Zvonko Tolmačev, Branislav Vojnov stariji, braća Radomir i Sava Ivanić, Vladimir Davidović, Zlatoje Marić, Borivoj Ćurčić, Milorad Kiselički, Ivan Glavaški, Slobodan Bošnjak, Sava Petraškov i mlađi vaterpolisti Vladimir Nešić, Svetozar Džigurski, Vladimir Popov i Radivoj Stančić, koji su, uz podršku direktora Vojvođanske banke Vojislava Lazića, po mnogim ocenama najbolјeg novobečejskog ekonomiste, formirali inicijativni odbor, sa cilјem da se oživi rad plivačkog i vaterpolo kluba u Novom Bečeju.

Inicijativni odbor se veoma ozbilјno prihvatio posla i polovinom juna 1977. godine, u sali Radničkog doma u Novom Bečeju, organizovao je održavanje osnivačke skupštine Plivačkog i vaterpolo kluba Jedinstvo, kojoj je prisustvovao veliki broj poklonika sportova na vodi.

Proslavlјena vaterpolo garda. Sa leva: Radomir Ivannć, Branislav Vojnov, Aleksandar Marčić, Sava Ivanić, Zvonko Tolmačev

O potrebi i značaju plivačkog i vaterpolo sporta u Novom Bečeju, govorio je Branislav Kiselički, koji je, između ostalog, istakao da je ovo četvrto oživlјavanje kluba, čiji počeci datiraju još iz tridesetih godina XX veka. U svom izlaganju Kiselički je prisutne upoznao sa istorijatom kluba, koji je šezdesetih godina uživao veliku popularnost i bio na pragu saveznog ranga takmičenja.

Skupština je usvojila Statut kluba i donela Program rada u kojem su osnovne smernice bile omasovlјenje i rad sa školskom decom. Izabran je Savet kluba od 11 članova, za predsednika Vojislav Lazić, potpredsednika Milorad Kiselički i sekretara Branislav Kiselički.

Za trenera plivača izabran je Radomir Braša Ivanić, dok su za formiranje vaterpolo ekipe bili zaduženi Zlatoje Marić i Milorad Kiselički.

Odlučeno je, takođe, da se seniorska vaterpolo ekipa uklјuči u takmičenje Vojvođanske B lige, a da mlađe kategorije učestvuju na turnirima, koje organizuje Vaterpolo savez Vojvodine.

Pripreme za novu takmičarsku sezonu, počele su odmah posle održane skupštine, na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav, gde je uređeno improvizovano plivalište, ograđeno bovama i golovima, tako da je sve bilo spremno za odigravanje prvenstvenih utakmica. Sa nestrplјenjem se očekivao početak prvenstva.

Sadržaj

Da li ste znali...

Prosečna dubina Stare Tise, po matici toka, iznosi oko 170 cm

O gradu