Četvrto oživljavanјe kluba

Posle 1966. godine, kada se rasformirao klub, trebalo je da prođe više od jedne decenije da se pokrenu aktivnosti za njegovo oživlјavanje. To je usledilo u vreme završetka radova na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav, koji je svojim peskovitim obalama postao omilјeno mesto za kupanje u letnjim mesecima.

Zajednički snimak, posle održane skupštine 1977. godine

Nekako u isto vreme Vaterpolo savez Vojvodine, na čijem čelu je bio Novobečejac Živorad Berbakov, 1977. godine pokrenuo je inicijativu da se u Vojvodini povede šira akcija oživlјavanja plivačkog i vaterpolo sporta, posebno u mestima gde su nekada bili veoma popularni. Naravno, Živorad Berbakov je posebno bio zainteresovan da se ta akcija što pre sprovede u Novom Bečeju.

Tako su se početkom leta, na šlepu na Tisi (a gde bi inače), okupili predstavnici „stare vaterpolo garde“ Aleksandar Marčićev, Zvonko Tolmačev, Branislav Vojnov stariji, braća Radomir i Sava Ivanić, Vladimir Davidović, Zlatoje Marić, Borivoj Ćurčić, Milorad Kiselički, Ivan Glavaški, Slobodan Bošnjak, Sava Petraškov i mlađi vaterpolisti Vladimir Nešić, Svetozar Džigurski, Vladimir Popov i Radivoj Stančić, koji su, uz podršku direktora Vojvođanske banke Vojislava Lazića, po mnogim ocenama najbolјeg novobečejskog ekonomiste, formirali inicijativni odbor, sa cilјem da se oživi rad plivačkog i vaterpolo kluba u Novom Bečeju.

Inicijativni odbor se veoma ozbilјno prihvatio posla i polovinom juna 1977. godine, u sali Radničkog doma u Novom Bečeju, organizovao je održavanje osnivačke skupštine Plivačkog i vaterpolo kluba Jedinstvo, kojoj je prisustvovao veliki broj poklonika sportova na vodi.

Proslavlјena vaterpolo garda. Sa leva: Radomir Ivannć, Branislav Vojnov, Aleksandar Marčić, Sava Ivanić, Zvonko Tolmačev

O potrebi i značaju plivačkog i vaterpolo sporta u Novom Bečeju, govorio je Branislav Kiselički, koji je, između ostalog, istakao da je ovo četvrto oživlјavanje kluba, čiji počeci datiraju još iz tridesetih godina XX veka. U svom izlaganju Kiselički je prisutne upoznao sa istorijatom kluba, koji je šezdesetih godina uživao veliku popularnost i bio na pragu saveznog ranga takmičenja.

Skupština je usvojila Statut kluba i donela Program rada u kojem su osnovne smernice bile omasovlјenje i rad sa školskom decom. Izabran je Savet kluba od 11 članova, za predsednika Vojislav Lazić, potpredsednika Milorad Kiselički i sekretara Branislav Kiselički.

Za trenera plivača izabran je Radomir Braša Ivanić, dok su za formiranje vaterpolo ekipe bili zaduženi Zlatoje Marić i Milorad Kiselički.

Odlučeno je, takođe, da se seniorska vaterpolo ekipa uklјuči u takmičenje Vojvođanske B lige, a da mlađe kategorije učestvuju na turnirima, koje organizuje Vaterpolo savez Vojvodine.

Pripreme za novu takmičarsku sezonu, počele su odmah posle održane skupštine, na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav, gde je uređeno improvizovano plivalište, ograđeno bovama i golovima, tako da je sve bilo spremno za odigravanje prvenstvenih utakmica. Sa nestrplјenjem se očekivao početak prvenstva.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju 1948. godine bilo dvadeset prijavljenim berbera, koji su se morali pridržavati jedinstvenog cenovnika što im je država odredila?

O gradu