Prilog

Generacija posleratnih plivačica i plivača, a posebno vaterpolista, bila je najuspešnija po rezultatima, koje su postizali na nivou Banata, Vojvodine i Srbije. Takmičenja na kojima su učestvovali su bila sistematski organizovana, treninzi su održavani dva puta dnevno (u trajanju 2-3 sata), a najvažnije od svega je bilo da su se plivači/vaterpolisti zadržavali i takmičili za Jedinstvo u trajanju 5-10 godina.

Posebno je bilo važno što su plivačka i vaterpolo ekipa zajedno provodili sate u vodi, na treninzima, a dane i večeri zabavlјajući se i uživajući u istom društvu. Bilo je to sportsko druženje u bazenima i prijatelјstvo negovano mesecima i godinama, koje traje i danas.

Interesantno je da su se plivanjem i vaterpolom bavili sestre i braća. Tako su, još u predratnom periodu, plivali braća Sauer Pavle i Jovan, brat i sestra Tolamčev Olivera i Zvonko, braća Ivanić Radomir i Dušan, da bi im se posle rata pridružio i treći brat Sava, braća Kiselički Vladimir i Milorad, Marić Milivoj i Zlatoje, Berbakov Milorad i Živorad, Popov Ivan i Dušan i sestre Stambolić Vera i Mirjana.

Mnogi od ovih takmičara i takmičarki su se afirmisali u plivanju i vaterpolu u novobečejskom Jedinstvu, a neki su nastavlјali svoje sportske karijere u drugim, većim klubovima kao igrači, sudije, treneri, sportski funkcioneri. Velika većina ovih sportista su završili visoke škole, postali afirmisani inženjeri, doktori, profesori, sudije i advokati, a mnogi od njih dostizali su visoki domen u svojoj profesiji. U ovoj Hronici navedeni su pojedinci koji su u sportu ostvarili visoke rezultate, ali i drugi, koji nisu posebno istaknuti, zaslužuju sve pohvale za entuzijazam i uloženi trud radi afirmacije plivačkog i vaterpolo sporta u Novom Bečeju, Vojvodini i Srbiji.

Plivačice u periodu od 1951. do 1958. godine

1. Olivera Tolamčev (1924) - kraul i leđno

2. Dubravka Nešović (1933) - prsno

3. Marica Štefkić (1936) - kraul i leđno

4. Jelka Bugarski (1936) - prsno

5. Dara Grujić (1937) - leđno

6. Olga-Goga Velisavlјev (1938) - prsno

7. Zorica-Beba Belјuc (1939) - prsno i leđno

8. Nada-Nadica Vukčević (1939) - kraul i beterflaj

9. Smilјka Petrović (1940) - prsno

10. Vera Stambolić (1941) - leđno

11. Spasa Kolarov (1943) - prsno

12. Magda Šnajder (1943) - prsno i beterflaj

13. Mirjana Stambolić (1945) - prsno i leđno

Kraće biografije plivačica date su za najistaknutije, ne umanjujući značaj i svih ostalih koje su plivale u to vreme.

Sadržaj

Da li ste znali...

da se Omladinski Dom sa svojim prostorijama, salom i letnjom binom nalazio na sadašnjem mestu Tržnog centra i Autobuske Stanice?

O gradu