Na vrhuncu slave

Sa puno ambicija i do tada najkvalitetnijom ekipom dočekalo je Jedinstvo novu takmičarsku sezonu 1962. godine. Igrači su bili u najbolјim takmičarskim godinama, od 19 do 22 godine, uz dvojicu „prekalјenih” Savu Ivanića (29) i Petra Fa sa 25 godina. Treniralo se dva puta dnevno, voda u „Banji“ je bila topla, čak ni Mirolјub Matić i Ivica Kovačev nisu drhtali u njoj, već su među prvima uskakali u vodu. Sašivene su nove kapice, a nabavlјene su čak dve nove kožne „Berger“ lopte. Mlađi igrači su ih savesno održavali, mažući ih goveđim lojem i parket pastom.

Prvi ispit na „Banji“ početkom jula, ekipa Jedinstva je imala sa ekipom iz Kikinde, koja je promenila ime u Odred i Želјezničarom iz Beograda. U oba susreta Jedinstvo je ubedlјivo pobedilo iako su to bile trening utakmice, nazirao se veliki potencijal za nastupajuće takmičenje.

Ekipa PVK Jednistvo u najjačem sastavu 1962. godine u Beloj Crkvi Sa leva: Mirolјub Matić, Pavle Sauer, Sava Petraškov, Milorad Kiselički, Ivan Kovačev, Živorad Berbakov, Petar Fa, Zlatoje Marić, Sava Ivanić (kapiten)

Sredinom jula održan je prvi kvalifikacioni turnir u Kikindi na kojem su, pored Jedinstva, učestvovali Jezero iz Bele Crkve, Odred iz Kikinde i Proleter iz Zrenjanina. Pobeđeni su Jezero i Proleter, a sa Odredom igrali 3:3.

Za finalni turnir (I republički razred, od ove godine nazvan „A“ liga Srbije), kvalifikovali su se, iz ove grupe, Jedinstvo i Jezero, koje je uspelo da pobedi Odred i Proleter.

Iz druge Bačke grupe u „A“ ligu su se plasirali Bečej i Student, koji se te godine pojačao sa nekoliko igrača beogradskog Partizana.

Na otvaranju bazena u Kikindi

U nedelјu, 10. avgusta 1962. godine, u Kikindi je svečano otvoreno gradsko kupalište i novi olimpijski bazen, na mestu „Stevančeva bara“, u centru grada.

Bila je to velika svečanost, na koju su pozvani i vaterpolisti Jedinstva, kao najbolјa banatska vaterpolo ekipa. Uz ekipu su putovali i članovi uprave, navijačice i navijači, a ovaj put nisu trebali da pešače 4-5 km, od želјezničke stanice, kao ranije, nego daleko manje.

Ekspediciju Novobečejaca dočekala je dosadna sitna kiša, koja je sipila, kao u novembru, ali su domaćini i oko 1.000 gledalaca, strplјivo čekali da počne proslava. Potpredsednik opštine Kikinda je održao kratak govor poštujući „jesenje“ klimatske uslove.

Posle toga je počelo „zagrevanje“ za utakmicu, igrači u hladnoj vodi, a članovi uprava klubova i političari u novoizgrađenom bifeu. Zato nije čudo, što je za vreme poluvremena, dok su igrači drhtali uz ivicu novog bazena, predsednik Jedinstva, Miloš Rauški predložio „da možda ne bi bilo loše da popiju po jedan „fićok“, umesto šećera i limuna kojim su se „dopingovali“. Pobedili su Kikinđani, zasluženo sa 4:3.14

Propuštena šansa za plasman u Drugu ligu

Finalni turnir „A“ lige Srbije održavao se u drugoj polovini avgusta (15. i 16. avgusta) u Beloj Crkvi. Jedinstvo je pobedio Student i igralo nerešeno 4:4 sa domaćinom Jezerom. Ostali rezultati su bili takvi, da je o prvom mestu odlučivao rezultat između Jedinstva i Bečeja. Ko pobedi postaje prvak i ide na kvalifikacije za II saveznu ligu. Posle prvog poluvremena bilo je 2:2. U drugom poluvremenu, u petom minutu, sudija Miško Stefanović iz Beograda, isklјučio je igrača Jedinstva Živorada Berbakov do kraja utakmice, bez prava zamene, „zbog namernog udaranja protivničkog igrača“. Igrajući oko pet minuta (do kraja utakmice) sa igračem manje, Novobečejci su poraženi 5:3, a Bečej je osvojio prvo mesto i stekao pravo da igra kvalifikacije za Drugu saveznu ligu.

Interesantan detalј na ovoj utakmici dogodio se posle isklјučenja Berbakova, kada je sa igračem manje, bek Jedinstva, Petar Fa uspeo da plasira loptu u gol Bečeja, te je Jedinstvo povelo sa 3:2. Pošto je to bio jedini gol koji je Fa postigao za Novobečejce u toj godini, nazvan je „dijamantski“, ali to nije sprečilo konačni poraz Jedinstva. Posle ove utakmice skoro cela ekipa je plakala, noseći u sebi gorčinu sportske nepravde.

Za utehu je bilo samo to, što je te godine, od strane novinara i sportskih radnika Novog Bečeja, za sportistu godine lista „Sport“ izabran vaterpolista, Živorad Berbakov.

Na kraju sezone Živorad Berbakov prelazi u Crvenu zvezdu, prvoligaša iz Beograda, u kojoj je nastavio igračku karijeru. Crvena zvezda je, u periodu od 1962. do 1967. godine, beležila odlične rezultate i imala igrače u „A“ i mladoj „B“ reprezentaciji Jugoslavije.


14 „Kikindska komuna“ br. 16 od 19.8.1962.g.

Sadržaj

Da li ste znali...

Prema dosadašnjim proučavanjima utvrđeno je da se Tisa u novijoj geološkoj istoriji neprestano pomera prema zapadu.

O gradu