Plasman u drugi republički razred

Razvoj vaterpola u Vojvodini imao je za rezultat da je u Republičkoj ligi Srbije učestvovalo sedam klubova iz Vojvodine i jedan iz Beograda. Prvo je odigran po jedan eliminacioni turnir u Bečeju i Beloj Crkvi, a zatim još dva turnira prvog i drugog republičkog razreda, koji su formirani na osnovu postignutih rezultata. Po dve prvoplasirane ekipe su činile Prvi razred, a treće i četvrto plasirane su nastavlјale takmičenje u Drugom razredu.

Kvalifikacionu grupu u Beloj Crkvi činili su banatski klubovi: Jezero iz Bele Crkve, Proleter iz Zrenjanina, Radnički iz Kikinde, Jedinstvo iz Novog Bečeja i Radnički iz Kovina.

U Jedinstvo se vraća iz Celјa Sava Ivanić, kao igrač i trener, pod čijim vođstvom ekipa trenira na „Banji“, pripremajući se za čak tri turnira u sezoni i planiranih devet utakmica.

Na prvom turniru u Beloj Crkvi, Jedinstvo je izgubilo od Jezera i Proletera, a pobedilo Radnički iz Kovina, u kojem je igrao legendarni Pančevac „Sova“, čovek visine oko 2 m i 120 kilograma. U prvi razred su se plasirali Jezero i Radnički iz Kikinde, a u drugi razred Proleter i Jedinstvo.

- Ove kvalifikacije sam manje zapamtio po rezultatima, a više po spavanju na slami u internatu u Beloj Crkvi. U toku noći nas dvojica „svilenih" Ivica Kovačev i ja (Živorad Berbakov) smo se takmičili ko će uhvatiti više buva, paleći svetlo i budeći ostale„debelokošce" koje buve nisu jele. Pošto su ubijene buve prikazivane i brojane, pred zoru je bilo 9:9, nerešeno, mada je ostala sumnja da je Ivica jednu buvu dva puta prikazao.

Na sledeća dva turnira, koji su održani u Zrenjaninu i Novom Bečeju, Jedinstvo je dva puta pobedilo Student iz Beograda i Radnički iz Kovina, a izgubilo od Proletera. Tako su novobečejski vaterpolisti ovog puta, u Drugom republičkom razredu, zauzeli drugo mesto, iza zrenjaninskog Proletera.

Konačne tabele prvenstva Srbije:

Prvi republički razred

1. Jezero (Bela Crkva) 6 3 3 0 20:11 9

2. Mornar (Novi Sad) 6 3 1 0 26:17 7

3. Bečej 6 1 3 2 21:22 5

4. Radnički (Kikinda) 6 1 1 4 11:23 3

Drugi republički razred

1. Proleter (Zrenjanin) 6 6 0 0 21:12 12

2. Jedinstvo (Novi Bečej) 6 4 0 2 19:15 8

3. Student (Beograd) 6 2 0 4 18:22 4

4. Radnički (Kovin) 6 0 0 6 12:44 0

Sadržaj

Da li ste znali...

Prosečna dubina Stare Tise, po matici toka, iznosi oko 170 cm

O gradu