Vranјevčani zavoleli vaterpolo

Publika, koja je dolazila na plivačka i vaterpolo takmičenja, dok su se ona održavala na Tisi, bila je pretežno iz dela grada oko centra i uz reku, tj. iz Novog Bečeja, dok je Vranjevčanima to bilo daleko, jer su se oni uglavnom kupali „kod grada“ i ostrva. Premeštanjem aktivnosti kluba na „Banju“ vaterpolo je počeo da privlači i momke iz Vranjeva (drugog dela Novog Bečeja) da treniraju, a njihove porodice, prijatelјe i komšije da dolaze kao publika na takmičenja.

Vaterpolisti Jedinstva na Banji 1960. godine Sa leva: Milorad Berbakov (kapiten), Zlatoje Marić, Petar Fa, Živorad Berbakov, Milorad Kiselički, Vladimir Davidović, Mirolјub Matić

Pošto je Milivoj Marić otišao iz Novog Bečeja, za trenera je angažovan poznati plivač i vaterpolista Proletera iz Zrenjanina Ivan Jagodić-Krampi, koji je prestao sa aktivnim igranjem. On je doneo ozbilјnost u treninzima, ambicioznost, disciplinu i insistirao da se sve na treningu, uklјučujući i šuteve na gol, radi iz pokrsta i sa raznih mesta, jednom rečju nešto novo što do tada u Novom Bečeju nije bilo viđeno. Posebno je insistirao na masovnosti, tako da su se uz prvu ekipu priklјučili i mnogo mlađi igrači: Ivan Kovačev, Pavle Sauer, Sava Petraškov, Slobodan Terzić, Rada Spasenovski, Slobodan Bošnjak, Svetozar Džigurski, Ivan Glavaški, Milan Nešić i drugi.

Najveći problem za odigravanje utakmica na „Banji“ bio je nedostatak izgrađenih prostorija koje bi se koristile za garderobe gostujuće i domaće ekipe, sudije i delegata. To je rešavano šatorima koji su montirani neposredno pre početka utakmice.

Te godine je takmičenje organizovano kao prvenstvo Srbije po razredima, tako da je Jedinstvo igralo u Drugom republičkom vaterpolo razredu, zajedno sa Studentom iz Beograda, Radničkim iz Kovina i Proleterom iz Zrenjanina. Na turniru u Zrenjaninu, na „Brankovanu“ Jedinstvo je prvi put u svojoj istoriji uspelo da pobedi Proleter sa 5:3. Najzadovolјniji su bili trener Jagodić i igrač Petar Fa, koji je došao iz Proletera, jer nije imao mesta u njihovoj ekipi. On je sa ponosom govorio da je otišao u bolјi klub, te sada i da mu plate, ne bi igrao u Proleteru. Drugi turnir je održan u Novom Bečeju na kojem je Jedinstvo pobedilo sve protivnike i zauzelo prvo mesto u Drugom republičkom razredu Srbije, odnosno peto mesto u Srbiji.

Nažalost, na kraju sezone, trener Jagodić je napustio klub i vaterpolo sport i posvetio se profesionalnoj glumi.

Sadržaj

Da li ste znali...

2.10.1944. godine oslobođeno Kumane, ušla Ruska vojska.

O gradu