Selidba na „Banјu“

Posle dve relativno uspešne sezone i formiranja solidne vaterpolo ekipe, u klubu je zaklјučeno da su uslovi za trening i igranje utakmica na Tisi, u tekućoj vodi, suviše loši i da zbog toga ekipa neće moći da se nosi sa ekipama koje imaju bazene ili druge „stajaće“ vode (jezera, kanale, šlajz ili Dunavac). Zbog toga je traženo novo rešenje. Predlog za izgradnju bazena nije prihvaćen, te je pronađeno malo jezero „Banja“ pored Fabrike cigle i crepa „Polet“, koje je nastalo iskopom gline za potrebe fabrike. Ovo rešenje je ličilo na uslove koje su imali Kikinđani, jedino je jezerce bilo znatno manje.

Omladinski reprezentativci Vojvodine vozom za Makedoniju (Ohrid) Sa leva: Borivoj Ćurčić (sekretar), Bora Cvejić (prvak Jugoslavije u džudou), Milivoj Marić (trener), Dušan Tikvić (predsednik PVK Jedinstvo), Živorad Berbakov (Jedinstvo) i Srbislav Šargin (Radnički Kikinda)

Uvek orni za radne akcije, igrači su, uz pomoć prijatelјa kluba i jednog nadničara, počeli da uređuju obalu i već početkom jula montiran je onaj čuveni polusplav, koji je prethodnih godina bio na Tisi, igralište i golovi za vaterpolo. Voda je bila čista i topla, tako da su igrači lako trenirali, a Milorad Kiselički je mogao, posle treninga, da bar još pola sata šutira na gol Zlatoja Marića.

U okviru priprema za kvalifikacioni turnir za prvenstvo Srbije, na „Banji“ je odigrana prijatelјska utakmica sa PVK Bečej, koja je završena 3:3 iako je Bečej bio znatno kvalitetniji klub. Blistao je golman Zlatoje Marić, a Jedinstvo je bilo bliže pobedi, ali je Živorad Berbakov, minut pre kraja, promašio četverac.

Posle ovog susreta Jedinstvo je učestvovalo 7. jula, na turniru gradova u Bečeju, koji se igrao na bazenu između šlajzova.

Na ovom turniru Jedinstvo je zabeležilo sledeće rezultate:

Jedinstvo - Bečej 1:5

Jedinstvo - Mornar (Novi Sad) 4:4

Jedinstvo - Radnički (Kikinda) 3:4

Nastup na Ilindenskom turniru

Na kraju ovog takmičenja dogovoreno je da se na Ilindenski turnir u Makedoniji, 1. i 2. avgusta 1959. godine, na kojem je, prethodne godine, učestvovao Mornar iz Novog Sada, pošalje omladinska reprezentacija Vojvodine. Za selektora je određen trener Jedinstva, Milivoj Marić. U toku jula je u Novom Bečeju organizovano okuplјanje reprezentativaca. Iz Jedinstva odabrani su Živorad Berbakov (kapiten), Zlatoje Marić (golman), Matić i Kiselički, Kister i Dražić iz Bečeja i Šargin iz kikindskog Radničkog. Rezervni igrač (i delegat) je bio Borivoj Ćurčić iz Novog Bečeja. Na put se pošlo vozom 29. jula 1959. godine, jer je stručni štab ugovorio trening utakmicu u Svetozarevu (Jagodini).

Omladinska reprezentacija Vojvodine 1959. godine na Ilindenskom turniru u Ohridu Stoje: Ž. Berbakov (kapiten Jedinstvo), 3. Marić (Jedinstvo), M. Marić (trener), Šargin (Kikinda), Dražić (Bečej), Kister (Bečej), čuče: Ćurčić (delegat), Kiselički (Jedinstvo), Matić (Jedinstvo)

Pošto su domaćini hteli što bolјe da ugoste mladu reprezentaciju Vojvodine, nekoliko dana pre dolaska su ispraznili bazen, oprali ga i napunili čistom hladnom vodom. Kao za inat u tom periodu dani su bili kišoviti i hladni, tako da je u zakazanom terminu, 30. jula, voda imala „lepih“ 16-17 S°. Kada su naši momci skočili u ovu vodu radi rasplivavanja, izleteli su još brže iz nje i počeli da trče oko bazena, sa želјom da se u njega više ne vrate. Na insistiranje vođe puta, Dušana Tikvića, trenera i kapitena, domaćini su odložili početak utakmice za pola sata i skuvali bakrač čaja koji su doneli na bazen da bi ga igrači pili i reumin mast za zagrevanje ruku i stopala. Kada je utakmica ponovo trebala da počne igrači obe ekipe su bili u vodi, izuzev Miroljuba Matića, koga niko nije mogao da pronađe. Posle još desetak minuta traženja, vikanja i pretnji po prostorijama i oko tribina, Matić je pronađen u ženskom toaletu, gde se sakrio i drhtao od hladnoće.

Utakmica je uskoro počela, ali nevolјe nisu prestale. Najstariji igrač Jagodinaca Mile zvani „Nesvest“ se za susret zagrevao „šumadijskim čajem“, tako da je dobro mirisao na šlјivu, ali je, pored toga, na mestu centra tukao mlade Vojvođane rukama i nogama. Za vreme poluvremena igrači su se žalili da više neće da čuvaju Mileta. Rešenje je nađeno tako što je u drugom poluvremenu zaigrao kao bek Bora Cvejić iz Novog Bečeja, koji je bio druga rezerva iako dve godine stariji od omladinaca. Nјemu je vaterpolo bio drugi sport, a prevashodno je bio džudista i to apsolutni prvak Jugoslavije u teškoj kategoriji. Posle nekoliko minuta igre, nakon postignutog gola, Mile je napustio bazen uz obrazloženje „da treba da igraju mlađi igrači“, izašao je i Bora, u tim se vratio Matić i utakmica je uspešno privedena kraju.

U Ohridu je Omladinska reprezentacija Vojvodine srdačno primlјena, a i odlično igrala. Postigla je sledeće rezultate:

Omlad. reprezentacija Vojvodine – Struga 6:3

Omlad. reprezentacija Vojvodine - Rabotnički (Skoplje) 4:4

Omlad. reprezentacija Vojvodine - Ohridski branovi 3:4

Za Ohridske branove igrali su i dvojica čuvenih maratonaca Jugoslavije, Niko Nestor i Diki Bojadži. U maratonu koji je potom održan na Ohridskom jezeru, pobedio je Bojadži.

Sadržaj

Da li ste znali...

1963-1965. godina porušena stara i izgrađena nova, sadašnja škola u Kumanu

O gradu