Uključeni skokovi u vodu

Pod uticajem “velikih” vojvođanskih klubova Proletera iz Zrenjanina, Spartaka iz Subotice, Radničkog iz Kikinde i drugih, u propozicije u okviru Plivačkog podsaveza Zrenjanina, pored plivačkih i vaterpolo takmičenja, uvedeni su i obavezni skokovi u vodu, sa tornja od 4 metra i daske 2-3 metra visine.

Vaterpolisti Jedinstva 1958. godine Sa leva: Ž. Berbakov, Perović, Šerka, Matić, Davidović, M. Berbakov (kapiten), Z. Marić

Tako je, na početku sezone, održano takmičenje u Kikindi, gde su učestvovale ekipe Radničkog iz Kikinde, Partizana iz Novog Kneževca i Jedinstva iz Novog Bečeja. Sa ekipom, u Kikindu je putovao i novi predsednik kluba, Miloš Rauški.

Kikinđani su bili nadmoćni u odnosu na protivnike i u plivanju i u vaterpolu. Jedinstvo je imalo jednu vrsnu plivačicu Nadicu Vukčević i dvojicu odličnih plivača: Mirolјuba Matića i Živorada Berbakova. Vukčevićeva je uspela da osvoji prvo mesto na 100 m kraul, dok Matić i Živorad Berbakov nisu uspeli, jer je u Radničkom plivao sjajni Mirko Heldrih Hari, koji je “pokrivao“ discipline 400 m kraul i 100 m delfin, u kojima niko u Vojvodini nije mogao da ga pobedi. Na 100 m i 200 m kraul plivao je takođe odlični Telečki iz Kikinde. Zbog toga su Novobečejci u ovim trkama zauzimali drugo mesto, dok su plivači iz Novog Kneževca bili znatno slabiji.

Neobična pobeda novobečejske štafete

U trci štafeta 4x200 metara kraul za muškarce, štafeta Jedinstva plivala je u sastavu Matić, M. Berbakov, Ž. Berbakov i V. Davidović, dok su Kikinđani imali dve štafete, a jednu Novokneževčani. Plivalo se u malom bazenu dimenzija 25x12.5 metara, a vremena su merili četvoro sudija ručnim štopericama. Posle dve izmene (Matić, M. Berbakov) plivači Jedinstva su zaostajali za prvom štafetom Radničkog skoro jednu i po dužinu bazena, a bila je skoro poravnata sa drugom štafetom Kikinđana. U trećoj izmeni Ž. Berbakov, je prestigao drugu štafetu Kikinđana i približio se prvoj njihovoj štafeti na oko 15 metara. U bazenu je vladao haos, jer su Novokneževčani zaostajali više od 75 metara, tako da su u svakoj stazi, posle okreta, plivači plivali u suprotnim pravcima.

U poslednjoj izmeni za Jedinstvo je startovao Vladimir Davidović (čija je disciplina bila leđno plivanje, a ne kraul) i već posle isplivanih 50 m zaostajao je 20 i više metara. Posle isplivanih 125 metara on je zaostajao skoro 35 metara. Međutim pošto je na tom okretu primetio da sudije ne prate pomno šta se dešava u bazenu, ubrzao je svojih 25 metara i u šprintu uleteo u cilј, teatralno udarivši rukom u zid, te mu je sudija „uštopirao“ vreme. Posle toga u cilј su stigli i plivači prve štafete Radničkog, koji nisu mogli da shvate kako ih je to pobedila ekipa Jedinstva, kada su oni sve vreme vodili. Tako su Novobečejci osvojili prvo mesto, preplivavši samo 750 metara, dok su ostali plivali 800!

Posle plivačkog dela programa ekipe su morale da odrede po dvojicu skakača, koji će skakati sa montažnog drvenog tornja i trambuline. Počelo je opšte bežanje i sakrivanje Novobečejaca, jer niko od njih nije skočio u vodu sa veće visine od startnog bloka ili sa nekog šlepa „na noge“. Na kraju su Matić i Živorad Berbakov morali da se pojave kao skakači. Obojica su sa tornja skočili „bombe“ (sa skuplјenim nogama na tur), a sa trambulina su kojekako popadali na stomak pokušavajući da izvedu „lastu“. Skakački žiri iz Zrenjanina ocenio ih je sa po dva poena svakog (ocena je bila do 10) za hrabrost i nastup, za svaki skok po jedan.

Ostali članovi ekipe su za to vreme na obali „umirali od smeha“. Posle skokova odigrana je vaterpolo utakmica između Radničkog i selekcije kikindskog i zrenjaninskog sreza, koja je bila sastavlјena od igrača Jedinstva, Partizana iz Novog Kneževca i preostalih igrača iz Kikinde.

Kikiđani su nadmoćno pobedili „reprezentaciju“ sa 12:3 (igralo se u tri dela po 10 minuta)12

Iste godine, u Senti je održano omladinsko vaterpolo prvenstvo Srbije (25. i 26. jula). Jedinstvo je bilo u vrlo jakoj grupi sa Partizanom iz Beograda, Poletom iz Sombora i Bečejom i izgubilo je sve utakmice. U finalu je prvak iz druge grupe Proleter iz Zrenjanina pobedio favorizovani Partizan, u kojem je igrao Mirko Sandić, te osvojio juniorsko prvenstvo Srbije.13

Na omladinskom prvenstvu ekipa Jedinstva igrala je u sastavu: 3. Marić, Matić, Perović, D. Popov , Ž. Berbakov, Šerka i Kiselički.


12 “Dnevnik” 18.7.1958. godine

13 “Dnevnik” 18.7.1958. godine

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Bočar električnu struju dobio tek 1954. godine, 1968. godine izgrađen je vodovod u naselju, a 1975. godine asfaltiran je put do prvog naselja u opštini — Novog Miloševa.

O gradu