Dobra organizacija kluba

U leto 1957. godine, ponovo je montiran „polubazen“ splav, na Tisi kod Gradišta. Sekretar kluba postao je Dušan Tikvić, a Tomislav Acković, student DIF-a, je preuzeo ulogu trenera. On je uglavnom trenirao plivačice i plivače, a sa vaterpolistima je radio kondicione treninge i tehniku loptom. Za taktiku i vođenje utakmice angažovao se Milivoj Marić, koji je u to vreme prestao sa aktivnim igranjem. Tako je ekipa opet imala upravu, stučni štab, plivače i igrače.

Vaterpolisti Jedinstva 1957. godine. Sa leva: M. Marić (tehniko), 3. Marić, M. Berbakov, V. Davidović, M. Jakšić, Ž. Berbakov, M. Gurjanov, M. Matić i T. Acković (trener)

Kod plivačica se povećao broj devojaka koje su trenirale i takmičile se: Jelka Bugarski, Marica Štefkić, Vera Stambolić, Nada Vukčević, koja je dolazila iz Beograda, gde je već više godina trenirala i koja je „rasturala” u kraul disciplinama.

Mušku plivačku ekipu činili su braća Milorad i Živorad Berbakov, Vladimir Davidović Nјora, Mirolјub Matić, Zlatoje Marić, Miroslav Jakšić, Karlo Štaud, Milan Perović, Ivan Popov, Manojlo Gurjanov je trenirao samo vaterpolo (igrao je centra) i Milorad Kiselički koji je neuporedivo više voleo treninge i igru sa loptom nego plivanje.

U pripremnom periodu, sredinom jula, na Tisi je gostovao PVK Radnički iz Kikinde, ali pošto nije bilo okretišta igrala se samo vaterpolo utakmica, u kojoj su neočekivano pobedili Novobečejci 6:5. Kikinđani su insistirali na revanšu koji je zakazan za početak avgusta na „Bonovoj banji“ u Kikindi. Ova utakmica je ostala u sećanju po nezapamćenoj vrućini, od oko 40°, a igrači Jedinstva su od željezničke stanice, koja je na jednom kraju grada, do „Bonove banje“ na drugom kraju grada, pešačili oko 5 kilometara, jedino se golman Zlatoje Marić snašao i došao sa kikindskim igračima jednim špediterom.

Radnički je pobedio sa 6:4, a rukovodstvo Jedinstva je iznajmilo jedan fijaker koji je odneo njih i sportsku opremu igrača, dok su se igrači opet vratili pešice do stanice, pa onda vozom do Novog Bečeja.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je, prema jednom obaveštenju iz 1846. godine  jahaća pošta polazila iz Budima u pravcima: Subotice, Sombora i Novog Bečeja, svake nedelje i četvrtka?

O gradu