Dobra organizacija kluba

U leto 1957. godine, ponovo je montiran „polubazen“ splav, na Tisi kod Gradišta. Sekretar kluba postao je Dušan Tikvić, a Tomislav Acković, student DIF-a, je preuzeo ulogu trenera. On je uglavnom trenirao plivačice i plivače, a sa vaterpolistima je radio kondicione treninge i tehniku loptom. Za taktiku i vođenje utakmice angažovao se Milivoj Marić, koji je u to vreme prestao sa aktivnim igranjem. Tako je ekipa opet imala upravu, stučni štab, plivače i igrače.

Vaterpolisti Jedinstva 1957. godine. Sa leva: M. Marić (tehniko), 3. Marić, M. Berbakov, V. Davidović, M. Jakšić, Ž. Berbakov, M. Gurjanov, M. Matić i T. Acković (trener)

Kod plivačica se povećao broj devojaka koje su trenirale i takmičile se: Jelka Bugarski, Marica Štefkić, Vera Stambolić, Nada Vukčević, koja je dolazila iz Beograda, gde je već više godina trenirala i koja je „rasturala” u kraul disciplinama.

Mušku plivačku ekipu činili su braća Milorad i Živorad Berbakov, Vladimir Davidović Nјora, Mirolјub Matić, Zlatoje Marić, Miroslav Jakšić, Karlo Štaud, Milan Perović, Ivan Popov, Manojlo Gurjanov je trenirao samo vaterpolo (igrao je centra) i Milorad Kiselički koji je neuporedivo više voleo treninge i igru sa loptom nego plivanje.

U pripremnom periodu, sredinom jula, na Tisi je gostovao PVK Radnički iz Kikinde, ali pošto nije bilo okretišta igrala se samo vaterpolo utakmica, u kojoj su neočekivano pobedili Novobečejci 6:5. Kikinđani su insistirali na revanšu koji je zakazan za početak avgusta na „Bonovoj banji“ u Kikindi. Ova utakmica je ostala u sećanju po nezapamćenoj vrućini, od oko 40°, a igrači Jedinstva su od željezničke stanice, koja je na jednom kraju grada, do „Bonove banje“ na drugom kraju grada, pešačili oko 5 kilometara, jedino se golman Zlatoje Marić snašao i došao sa kikindskim igračima jednim špediterom.

Radnički je pobedio sa 6:4, a rukovodstvo Jedinstva je iznajmilo jedan fijaker koji je odneo njih i sportsku opremu igrača, dok su se igrači opet vratili pešice do stanice, pa onda vozom do Novog Bečeja.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju, Bischitz Lajoš dobio dozvolu 1889. godine za građenje telefonske veze između Bečeja i salaša Solymoss i Borjass u dužini od 11 km sa tri telefona i stanice?

O gradu