Formiranјe nove vaterpolo ekipe

U leto 1956. godine pokazalo se da će, u stvaranju kvalitetnih vaterpolo ekipa, pored entuzijazma i želјe za takmičenjem, veliku ulogu igrati i uslovi tj. bazeni ili stajaće vode koje su imali pojedini gradovi (Kikinda, Zrenjanin, Bela Crkva, Bečej, Subotica, Senta).

Vaterpolisti Jedinstva na Tisi 1956. godine

Ova godina će se pamtiti po novom entuzijazmu i naporima da se stvori nova, podmlađena ekipa u plivanju i vaterpolu. Studenti su ranije došli iz Beograda (nisu više bili ,,brucoši“), Tisa nije bila brza i hladna, a jedan mali splav dimenzija 3x8 metara bio je spušten kod „kućice“ u „Gradištu“.

Ulogu sekretara kluba preuzeo je Ivan Jovanović, a trenerskog posla se prihvatio Milivoj Marić, koji je uz to bio i aktivan igrač.

U prvu vaterpolo ekipu uvršteni su juniori Mirolјub Matić, Zlatoje Marić (golman) i Živorad Berbakov. Iz Zrenjanina je u Jedinstvo došao, kao igrač (alternativno i golman), Petar Fa, koji je kao dobar drugar i kolega sa studija boravio preko leta kod braće Berbakov. Radi uigravanja ekipe trener je, u dogovoru sa Branislavom Milinkovim iz Bačkog Petrovog Sela, organizovao odigravanje trening utakmice. Milinkov je u to vreme već igrao i živeo u Novom Sadu, ali je hteo da pokrene aktivnosti kluba u Bačkom Petrovom Selu, odakle je poticao.

Vaterpolisti Jedinstva na Tisi 1956. godine Sa leva: Toma Zdravković (pevač), Vladimir Bugareki, Karlo Štaud, Tomislav Acković, Milivoj Marić (tehniko), Dušan Tikvić (sekretar), Marko Vukčević

Dobro se sećam tog putovanja i neobične utakmice:

- Pošto između Novog Bečeja i Bačkog Petrovog Sela nije bilo nikakvog saobraćaja, igrači su išli pešice preko„Liba" i„Medenjače", kroz atar. „Putešestvije" je trajalo oko tri i po sata uz dva-tri odmora uz bašte i njive sa paradajzom i bostanom. Poseban događaj je bio kada je Zlatoje Marić uspeo da nagovori jednog paora, koji je sa dugačkim zaprežnim kolima i malo slame pošao po bostan, da poveze 5-6 igrača par kilometara. Igrači su naizmenično izlazili i uskakali u ta kola, a najbolјe je bilo što nisu morali da nose ruksake i torbe sa opremom.

Posle prelaska Tise, skelom do Bačkog Petrovog Sela, ekipu je čekalo veliko iznenađenje, vaterpolo igralište je bilo zakačeno za dve utvrđene skele u „živoj" Tisi, na okuci gde je reka bila najbrža. Prvo poluvreme smo igrali nizvodno i dobili sa 9:0, jer domaći vaterpolisti nisu uspevali ni da doplivaju do našeg gola, a kamoli da upute koji šut. U drugom poluvremenu promenjene su strane i tada su počeli da plјušte golovi u Marićevoj mreži. Iznerviran ovakvom „igrom" posle još jednog primlјenog gola, ja sam jednom„šraubom" izbacio loptu ka sredini Tise, koja je počela opasno da je nosi nizvodno. Utakmica je prekinuta, ja sam plivao za loptom, a potom obalom je doneo do sudije, koji je sudio sa obale. Utakmica je nastavlјena, sve dok Bačkopetrovčani nisu poveli sa 10:9, kada je sudija, na radost svih prisutnih odsvirao kraj.

Posle toga smo sa domaćinima ručali odličan mađarski gulaš, da bi se ekipa opet pešice istim putem, vratila u Novi Bečej, oko ponoći.

O ovom događaju Petar Fa je godinama pričao po Zrenjaninu, jer tako nešto, u Proleteru, nikada nije doživeo.

Dobri rezultati plivača

Plivači iz Novog Bečeja bili su veoma aktivni, učestvovali su na više takmičenja, gde su zabeležili nekoliko vrhunskih rezultata.

Na kraju 1956. godine, na zvaničnoj tablici najbolјih plivača u Srbiji, našli su se i plivači Partizana iz Novog Bečeja (pod kojim imenom su nastupali).

Na 14. mestu u disciplini 1.000 metara slobodno našao se Mirolјub Matić, sa vremenom 17:18,4, a na istom 14. mestu, našla se i štafeta Partizana iz Novog Bečeja, 4x100 mešovito, sa vremenom 8:05,0, a koja je plivala u sastavu Zlatoje Marić, Živorad Berbakov, Milan Perović i Mirolјub Matić, dečaci od 15 do 17 godina.

Sadržaj

Da li ste znali...

Spomenik palim borcima u narodnooslobodilačkom ratu, otkriven je u Kumanu 1. juna 1954.

O gradu