Prva smena generacije

Posle tri godine velikog entuzijazma i okuplјanja većeg broja plivačica, plivača i vaterpolista „stara garda“ počinje da se osipa. Trener ekipe, Radomir Ivanić, odlazi u Francusku, Dubravka Nešović, student muzičke akademije i u letnjem periodu ostaje u Beogradu, Zvonko Tolmačev takođe živi i radi u Beogradu, kao vojni inženjer, Branislav Vojnov-Banaš i Sava Ivanić su u mornarici (JNA), Vladimir Kiselički studira i živi u Ljublјani, tako da na plivačko-vaterpolo scenu stupaju devojke kao i momci srednje generacije od 15 do 18 godina (Dara Grujić, Nada Vukčević, Zorica Belјuc, Vladimir Davidović Nјora, Milorad Miša Berbakov, Mihajlo Gurjanov Gura, Mirolјub Mira Jakšić, Ivan Popov, Karlo Štaud i dr.).

Centar Jedinstva Manojlo Gurjanov

U to vreme i na takmičenjima zrenjaninskog podsaveza, prema propozicijama za plivačka takmičenja za 1954 godinu, počinju da se plivaju duže trke (200 i 400 m slobodnim stilom, tj. kraulom, 200 m prsno i štafete 4x100 m slobodno).

Prema pravilima vaterpolo igre tih godina, igralo se 2x10 minuta čiste igre, kada se plivalo na loptu, ali se takođe i posle svakog postignutog gola počinjalo kao i na početku utakmice, tj. svi su se vraćali na liniju svoga gola, a najbrži (ili najodmorniji) igrač plivao je po loptu. Zbog toga su u ekipama bili posebno cenjeni brzi plivači, koji su svojoj ekipi mogli da obezbede početak napada i desetak puta na utakmici. Vreme napada jedne ekipe nije bilo ograničeno, tako da su treneri pravili taktiku na bazi čuvanja rezultata, čim bi se jedna ekipa odvojila rezultatski 2-3 gola od protivnika.

Interesantno je i to da je tada vladalo mišlјenje da zbog težine bavlјenja vaterpolom, pioniri do 14 godina ne treba da igraju vaterpolo, već samo da plivaju. Pored toga, juniorska prvenstva države i Srbije su se odvijala kao jednostruki turniri, jednom u godini, za igrače do 18 godina starosti.

Mladi vaterpolisti Jedinstva su 1954. godine učestvovali na omladinskom prvenstvu Srbije. U „A“ grupi postigli su sledeće rezultate: Radnički (Kikinda) - Jedinstvo (Novi Bečej) 7:1, Radnički (Kovin) - Jedinstvo (Novi Bečej) 4:7, Proleter (Zrenjanin) - Jedinstvo (Novi Bečej) 13:0

Tabela grupe „A“:

1. Proleter (Zrenjanin) 3 3 0 0 23:2 6

2. Radnički (Kikinda) 3 2 0 1 16:5 4

3. Jedinstvo (Novi Bečej) 3 1 0 2 8:24 2

4. Radnički (Kovin) 3 003 4:18 0

Nakon takmičenja po grupama, novobečejski vaterpolisti su u borbi za peto mesto igrali sa trećeplasiranom ekipom iz grupe „B“ subotičkim Spartakom, koji je bio uspešniji, pobedio je Jedinstvo 8:1. Tako da su novobečejski omladinci, u svojoj prvoj takmičarskoj godini, zauzeli šesto mesto u Srbiji.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prva štedionica u Novom Bečeju osnovana 1869. godine pod imenom Tursko-bečejska  štedionica, a njen prvi direktor bio je ing. Kepeši Ištvan?

O gradu