Neplanirano kupanјe

Plivanje postaje sve popularnije u Vojvodini, tako da je u 1953. godini registrovano 43 kluba, među kojima (pod rednim brojem 23) i PK Jedinstvo iz Novog Bečeja.

Osnivači plivačke sekcije na plaži 1953. godine Stoje: M. Marić, R. Miloradović, K. Štaud, D. Tikvić, A. Marčić, M. Berbakov, I. Popov, D. Blažić, A. Šari, B. Vojnov, V.Davidović, 3. Marić (u pozadini), dole: V. Bugarski, R. Boberić, M. Gurjanov, E. Rajić, O. Živković, D. Jocković

U okviru pripreme za prvenstvo Plivačkog podsaveza Zrenjanina, novobečejski plivači i vaterpolisti su, početkom jula 1953. godine, putovali na prijatelјsko takmičenje u Sentu. U to vreme jedino je u Senti postojao „veliki“ bazen u Vojvodini, dimenzija 33,33 h 16 metara „sa mlakom žutom vodom“. Putovanje do Sente bilo je rekom T isom, brodićem teglјačem „Grgeč“ koji je na sajli vukao veliki čamac, u kome je bilo oko petnaestak novobečejskih plivača-vaterpolista, od kojih je nekoliko njih bilo iz plivačke škole, dečaci od 11 do 13 godina, među kojima sam bio i ja.

- Sećam se da je„Grgeč" i čamac-dereglija plovio uzvodno, uz levu obalu Tise, a kada smo stigli naspram Sente, trener Radomir-Braša Ivanić je rekao da se svi obuku, jer uskoro pristajemo. „Grgeč" je počeo polukružno okretanje, da bi prešao na suprotnu obalu, na kojoj se nalazi Senta, a sportisti su počeli da se oblače i obuvaju. Nalazio sam se, kao najmlađi plivač-početnik, na zadnjoj palubi čamca. Navukao sam trenerku, koju sam tada prvi put u životu nosio, i čučeći na maloj palubi počeo da obuvam patike. Tog momenta se sajla, kojom je čamac bio vezan za „Grgeča" opustila, a zatim naglo zategla. Od trzaja upao sam u Tisu i onako obučen, pošto je čamac otišao, počeo da plivam ka obali udalјenoj oko dvadesetak metara. Dok se većina iz čamca smejala ovom pehu, trenerka se pošteno napila vode i uskoro su mi iz vode virili samo nos i uši. Srećom trener Ivanić nije bio još obučen, a shvativši da situacija može da postane komično-tragična, skočio je u vodu i pomogao mi da se dokopam obale. Sve je dobro prošlo, samo su mi čarape ostale u Tisi.

Vaterpolisti Jedinstva 1953/54. Sa desna u levo: A. Marčić , M. Berbakov, M. Marić, R. Ivanić, V. Davidović, M. Gurjanov i M. Jakšić

U plivačkom takmičenju plivači Sente su bili nadmoćni u svim disciplinama, izuzev u trci 100 metara beterflaj, gde je pobedio Sava Ivanić iz Novog Bečeja. Posle plivačkih takmičenja je odigrana vaterpolo utakmica u kojoj je rezultat bio 9:1 za Sentu, uz komentar da je moglo biti i gore, da golman Sava Ivanić nije odbranio jedan„četverac" (penal) Senćanima.

Ovo „putešestvije" je trajalo od jutra do popodneva do Sente, a zatim znatno brže nazad, nizvodno do Novog Bečeja, tako da je plivačka ekspedicija stigla kući nešto posle ponoći. Te večernje sate plovidbe obilato su koristili tiski komarci, tako da su oni nevešti i osetlјivi vukli blande još dobrih nedelјu dana. 0 ovom putovanju pričalo se godinama kao prvom, nezaboravnom našem gostovanju.

Ponovo od  imenom Jedinstvo

Nedelјu dana kasnije novobečejski plivači učestvuju u Senti na prvenstvu Plivačkog podsaveza Subotice. Na ovom takmičenju učestvovalo je sedam klubova. Prvo mesto osvojila je Senta sa 197 bodova, drugi je bio Spartak iz Subotice sa 139, treće Jedinstvo iz Bačkog Petrovog Sela sa 111, dok Jedinstvo iz Novog Bečeja, Čantavir, Feketić i Moravica nisu osvojili ni jedan bod.

U Zrenjaninskom podsavezu u 1953. godini nisu igrali Dinamo iz Pančeva i Radnički iz Kovina, te je umesto njih nastupila Tehnika iz Novog Kneževca. U Zrenjaninu su se spojili klubovi Proletera II i Kristal, a Novobečejci su ponovo nastupili kao sekcija Sportskog društva Jedinstvo.

U plivačkoj ekipi pojavili su se „neki novi klinci“, Vladimir Davidović - Nјora, za leđne discipline, Milorad-Miša Berbakov u kraulu (prvi od Novobečejaca plivao 400 metara kraul), Ivan-Ivica Popov u prsnom stilu, Karlo-Karči Štaud u beterflaju.

U plivanju je Jedinstvo još znatno zaostajalo za Kristalom i Radničkim, ali je u vaterpolu pobedilo Radnički iz Kikinde i Tehniku iz Novog Kneževca, a izgubilo od Kristala. Igralo se po jednostrukom bod sistemu, a postignuti su rezultati: Jedinstvo - Kristal 3:5, Radnički - Jedinstvo 3:6, Jedinstvo - Tehnika 6:1.

Konačna tabela 1953. godine:

1. Kristal 3 3 0 0  6

2. Jedinstvo 3 2 0 1 4

3. Radnički 3 1 0 2 2

4. Tehnika 3 0 0 3 0

Zrenjaninski Kristal je osvajanjem prvog mesta izborio pravo učešća na kvalifikacionom turniru za plasman u Srpsku vaterpolo ligu.

Prvenstvo zrenjaninskog podsaveza u plivanju održano je u avgustu 1953. godine, pred više od 500 gledalaca. Plivači Jedinstva bili su uspešniji od domaćeg Radničkog, zabeležili su pobedu 60:52. Posle ovog takmičenja novobečejski plivači su u Novom Bečeju pobedili zrenjaninski Kristal 62:55, pa su i pored poraza u revanšu u Zrenjaninu 68:43, postali prvaci podsaveza, pošto su ukupno imali više bodova od Zrenjaninaca.

Nezaboravno putovanje

U cilјu priprema za regionalno prvenstvo, održan je prijatelјski susret sa PK Proleter II, sredinom jula, u Zrenjaninu. To takmičenje i susret sa Proleterom II, pored sportskog događaja, obeležilo je i nezaboravno putovanje ekipe Jedinstva do Zrenjanina, koje nikada neću zaboraviti:

- Putovali smo otvorenim kamionom, ruskim ZIS-om, koji je obezbedilo rukovodstvo SD Jedinstvo. Ovo je bilo jeftinije i na izgled bolјe rešenje od putovanja vozom, jer je takmičenje u Zrenjaninu bilo predviđeno u popodnevnim satima, a uveče po redu vožnje nije bilo voza na relaciji Veograd-Kikinda (via Zrenjanin-Novi Bečej) kojim bi se plivači-vaterpolisti vratili kući. To znači da bi morali da spavaju u Zrenjaninu (a za to nije bilo novca) ili na zrenjaninskoj želјezničkoj stanici do dva i trideset ujutru, da bi dočekali voz koji je u to vreme dolazio iz Beograda.

Za Zrenjanin se tada išlo preko Bašaida, Melenaca i Elemira. Takva je bila “trasa" puta, a kolovoz delom od makadama sa rupčagama i delom od polјskih širokih lenija. Par puta je vozač zastajao i „pojio" svog „paripa" vodom iz ponetih kanistera, jer je znao da njegov kamion na otprilike svakih 25-30 km „prokuva". To nije bilo toliko strašno, jer su takmičari ove pauze koristili da odmore bubrege od truckanja i pojedu po neki pohovani pileći batak koji su poneli za jelo. Međutim ovo „idilično" putovanje je pokvarila jedna unutrašnja zadnja guma koja se raspala, verovatno zato što je, kao i kamion, bila starija od mnogih takmičara. Naravno da šofer nije imao rezervnu gumu, te je nađeno rešenje da se umesto unutrašnje gume stavi „pokrovac" (ćebe-pokrivač) koji je nosio Radomir Ivanić, tako da je putovanje moglo da se nastavi. Ova „guma" je izdržala do pred ulaz u Zrenjanin, kada se pokrovac pretvorio u sitno iseckanu kudelјnu masu koncentrisanu u jednom delu gume, tako da je kamion ušao u grad krećući se unapred, ali i gore-dole kao u čučnjevima. Takmičenje u plivanju i vaterpolu je održano, sa zakašnjenjem, na zrenjaninskom „Brankovanu". Za to vreme je vozač uspeo da nađe i zameni gumu i napuni rezervne kanistre vodom, tako da smo se srećno vratili u naš Novi Bečej.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je nova zgrada Doma zdravlja predata na upotrebu 04.10.1986. godine, a iste godine 23. decembra Novi Bečej dobija i sportski centar sa halom?

O gradu