Osnovana plivačka sekcija SD Jedinstvo

Štafeta snova: sa leva Radomir Ivanić (trener), Branislav Vojnov Aleksandar Marčić, Sava Ivanić, Zvonko Tolmačev i savezni sudija S. Mihajlović

Povodom osnivanja plivačke sekcije Jedinstva u Novom Bečeju, u nedelju, 17. avgusta 1952. godine, održano je plivačko takmičenje na kojem su učestvovali Proleter iz Zrenjanina, BSK iz Starog Bečeja i domaće Jedinstvo. Na „bazenu“ dužine 25 m, širine 12 metara, vremena se nisu štopovala (štopericu je imao samo vrhovni sudija, trener Proletera iz Zrenjanina Stojan Mihajlović), već se samo evidentirao pobednik i plasman ostalih plivača. Novobečejci su bili odlični u kratkim disciplinama, a prvo mesto osvojila je „štafeta snova“ 4x50 metara, mešovito, u sastavu: Vojnov (leđno), Marčić (prsno), S. Ivanić (beterflaj) i Tolmačev (kraul). Na 50 metara leđno, pobedio je Branislav Vojnov, ispred favorizovanih plivača iz Zrenjanina. U ženskoj konkurenciji istakla se novobečejska plivačica Dubravka Nešović, na 100 metara prsno. Za najboljeg plivača takmičenja, proglašen je Lazar Stojšić iz (Starog) Bečeja.

U dnevnim novinama „Slobodna Vojvodina“, broj 2410 od 21. avgusta 1952. godine, pod naslovom „Osnovaće se sekcija u Novom Bečeju“ objavljen je sledeći izveštaj sa ovog takmičenja:

Na plivačkom i vaterpolo tromeču u Novom Bečeju, koje je održano u nedelju, učestvovali su plivači BSK iz Starog Bečeja, Proletera iz Zrenjanina i domaći plivači. Takmičenje je održano na Tisi, blizu skele, na improvizovanom plivalištu, koje je podignuto zaslugom nastavnika fiskulture u Novom Bečeju, Ivanića. On je uz pomoć grupe omladinaca, koji su zainteresovani za plivački sport, osposobio staru skelu i pontonski most za start i okretište i iskopao u obali nekoliko redova za gledaoce.

Među domaćim plivačima istakli su se Ivanić I sa rezultatom 1;13,9 na 100 metara slobodno, zatim Ivanić III sa 36,4 na 50 metara prsno, kao i pioniri Miloradović sa 36,0 i Rajić sa 37,7 na 50 metara, slobodno.

Plasman ekipa: Proleter 57, BSK 52, Novi Bečej 35 bodova.

U takmičenju su, van konkurencije, učestvovale plivačice Proletera i BSK iz Bečeja. U vaterpolo utakmici ekipa BSK-a je igrala nerešeno 1:1 sa drugom ekipom Proletera.

Posle ovog tromeča, 21. avgusta 1952. godine, usledio je, u susednom Bečeju, dvomeč plivača i vaterpolista BSK Bečej i Jedinstva iz Novog Bečeja. Ova plivačka utakmica završena je pobedom domaćih plivača 55:33. U okviru ovog dvomeča održana je i vaterpolo utakmica u kojoj je domaći BSK pobedio Jedinstvo 11:1 (5:0).

Plivači Poleta treći u Kikindi

Takmičenja u Novom Bečeju i Bečeju, bila su i generalna provera za novobečejske plivače pred prvenstvo Plivačkog podsaveza Zrenjanina, koje se održalo, 24. avgusta 1952. godine, u Kikindi. Novobečejci su nastupili pod imenom, Plivački klub Polet, popggo još uvek nije izvršena registracija novoformiranog kluba Jedinstvo.

Plivalo se u novom bazenu dimenzija 25x12,5 metara koji je izgrađen 1951. godine, a vaterpolo se igrao u „Bonovoj banji“, koja je bila van grada, u kompleksu Fabrike cigle i crepa „Toza Marković“.

Kod plivača dominirali su plivači Proletera II iz Zrenjanina.

Plasman ekipa na ovom prvenstvu bio je sledeći:

1. Proleter II (Zrenjanin) 138

2. Dinamo (Pančevo) 106 bodova

3. Polet (Novi Bečej) 20

4. Radnički (Kikinda) 13

5. Kristal (Zrenjanin) 6

6. Radnički (Kovin) bez bodova

U vaterpolo programu postignuti su sledeći rezultati: Dinamo (Pančevo) - Radnički (Kikinda) 7:0, Proleter II - Polet (Novi Bečej) 4:0 i Radnički (Kovin) - Kristal (Zrenjanin) 5:0.

Sadržaj

Da li ste znali...

21.11.1903. godine osnovana Prva zemlјoradnička zadruga.

O gradu