Plivački miting u okupiranom Novom Bečeju

Plivači Zvezde, avgusta 1943. godine

U toku leta 1942. godine plivači su na okupu, ali ponovo kao sekcija Vranjevačkog sport kluba Zvezda, o tome Branislav Kiselički u svom rukopisu „Veliki plivački dan“, koji se nalazi u arhivi Narodne biblioteke u Novom Bečeju, piše:

Novo ime je bilo ustvari samo spolјna oznaka, duh PSK “Tisa" je ostao. Ostale su pretenzije... Počelo se „sportskim domom" ali je više šta sprečilo napredak... Zabrana kupanja, zabrana rada kluba, unutrašnji nesporazumi, sve je to uticalo da se sve završi na treningu. Nova jesen, zima, proleće iskristalisali su u nama ideju: Mora se ostvariti plivačka utakmica.

Ideja i želјa da se organizuje plivačka manifestacija u Novom Bečeju, počela je da se realizuje početkom leta 1943. godine.

Na osnovu dva pisana dokumenta, koje je dostavio Lazar Mečkić autoru ovog teksta (Stevanu Davidoviću), saznajemo da se Vranjevački sport klub Zvezda, 9. jula 1943. godine, obratio Srpskom plivačkom savezu u Beogradu, sa želјom da u Novom Bečeju organizuje plivački miting na kojem bi gostovala plivačka reprezentacija Srbije. Sportski savez Srbije, 17. jula 1943. godine, Vranjevačkom sport klubu Zvezda šalјe odgovor sledeće sadržine:

Plivači Zvezde, avgusta 1943. godine Stoje: Sava Janković, Vasilije Nićin, Ivan Jovanović, Stevan Kiurski, Branislav Kiselički, Zvonko Tolmačev, Milorad Rackov, dole: Milorad i Vladimir Kiselički.

U odgovoru na vaše ekspres R pismo od 9 tm. Čast nam je saopštiti da smo na svojoj sednici od 16. tm. Rešili: Da prihvatimo Vaš lјubazni poziv za gostovanje beogradskih plivača u Vašem mestu na dan 1. odnosno 2. abgusta tg.

Kako Savez ne može na tu priredbu poslati svoju reprezentaciju ili reprezentaciju Beograda, gostovanje je predato saveznom prvaku Sportskom Bob klubu, čiji se plivači i plivačice nalaze u treningu. Sportski Bob klub sa svoje strane obavestiće Vas o tehničkim propozicijama. Sa želјom da nameravana priredba ispadne propagandno što bolјe, primite naše sportske pozdrave.

Zdravo

Istog dana, 17. jula 1943. godine, Sportski Bob klub iz Beograda, ekspres preporučeno, Vranjevačkom sport klubu Zvezda šalјe pismo sledeće sadržine:

U dopuni pisma, koje Vam je Savez danas poslao, čast nam je izvestiti Vas da sa zadovolјstvom primamo lјubazan poziv za utakmicu u Vašem mestu na da 1. odn. 2. avg. tg.

Spremni smo da nasupimo u sledećim disciplinama sa po dva plivača-ice: 50 i 200 m (ili 100 i 400 m) sl. stil, 100 m leđno, 100 m prsno i sa dve štafete 3 put 100 m mešovito i 4x50 m sl. stil, kao i sa dve vaterpolo momčadi. Na ženskim prugama nastupili bi na: 50 m sl. stil 100 m prsno i 100 m leđno, kao i u štafetama.

Dolazimo sa deset plivača o Vašem stanu i hrani, dok ostali radi vaterpola i duplih štafeta, i dame, putuju i stanuju potpuno o svom trošku.

Momentalno se u Beogradu nalaze svi naši najbolјi plivači, tako da dolazimo kompletni, sa državnim prvacima Bijelićem, Jeremićem, Krstohvilom, Jugovićem i dr. Od dama dolazi Tonja Lipska, Krklecova, Đorđevićeva i dr.

Ukoliko nemate svoju vaterpolo ekipu, mi sa svoja dva tima možemo popuniti i tu tačku programa. Ako pak gostuju plivači iz Bečkereka, vaterpolo deo biće sa 4 tima utoliko interesantniji.

Molbu Upravi grada radi dobijanja putne dozvole podnećemo u ponedelјak, po Vašem uputstvu.

Za ostala pitanja koja Vas još interesuju molimo da ovlastite Vašeg člana koji 20. tm. Dolazi u Beograd, da može sa nama se dogovoriti.

Sa sportski zdravo i doviđenja

Sadržaj

Da li ste znali...

da je najveći domet koji je jedan Srbin postigao, u renomiranim inostranim pozorištima, postigao Joca Savić iz Novog Bečeja.

O gradu