PSK Tisa kratkog veka

Rada Aćimov

Neuspeh, koji su doživeli „Plivačkim danom“ 18. avgusta 1940. godine, nije pokolebao zalјublјenike u plivački sport, u nameri da se osamostale i formiraju klub. Samo mesec dana kasnije, 18. septembra 1940. godine, održana je osnivačka skupština na kojoj se formira Plivački sportski klub Tisa. Na skupštini su utvrđena pravila delovanja i izabrano rukovodstvo. Izabran je Upravni odbor od pet članova, za predsednika, knjigovođa Vodne zadruge u Novom Bečeju, Rada Aćimov „Bakar“, potpredsednika advokat Dušan Marković, sekretara student veterinarske medicine Branislav Kiselički, blagajnika student Stevan Mojić, tehničkog referenta, student prava Herman Bergel, a domaćina, učenik Trgovačke akademije Stevan Kiurski. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Radivoj Ajduković, poznati novobečejski fotograf Konstantin Vukov i Đorđe Brikner.5

Posle izborne skupštine, sekretar Rada Aćimov „Bakar“ kluba, Branislav Kiselički je 25. septembra 1940. godine, uputio Ministartvu za fizičko vaspitanje naroda u Beogradu, zahtev za odobrenje rada kluba. Odobrenje je ubrzo stiglo, pa je klub pod vođstvom nove uprave i agilnog predsednika imao aktivnosti i pored toga što je prošla plivačka sezona. U toku zime održano je više zabavnih priredbi i zabava, koje su pobudile veliko interesovanje mladih.

Kopija pisma upućenog Gradskoj čitaonici

Plivački sportski klub Tisa se veoma organizovano pripremao za veliki koncert čiji bi čist prihod upotrebili za izgradnju plivališta. Tako je 12. februara 1941. godine PSK Tisa uputio dopis Građanskoj čitaonici Novi Bečej sledeće sadržine:

“Potpisani Ajduković Radivoj i Aćimov Rada u ime P.S.K. „Tisa“ molimo Naslov da nam stavi na raspolaganje svoju salu, pošto bi hteli prirediti koncerat. Takođe bi molili da nam se za vrlo kratko vreme stavi na raspolaganje pozornica samo radi svirke. Čist prihod upotrebiće se za izgradnju plivališta.

U Novom Bečeju 12. februara 1941. god.

Predsednik Upravnog odbora R. Aćimov s.r.”

Zahtev kluba je odobren, pa je koncert sa uspehom održan 22. februara 1941. godine. Za plivače ova zabava, koju su nazvali „Sportski zabavni koncert“, bila je svojevrsna promocija kluba. Ostaje zapisano, u dnevniku Branislava Kiseličkog, da je tom prilikom birana „Mis sporta 1941“. Zabavno veče je bilo dobro posećeno, klub je od ulaznica prikupio značajna sredstava (čist prihod oko 1.600 dinara), što je ukazivalo da će PSK Tisa novu sezonu dočekati sa dovolјno sredstava za planiranu izgradnju i uređenje plivališta na Tisi, putovanja ekipe i organizaciju takmičenja.

Međutim, aprila 1941. godine, sve je zaustavlјeno, počeo je Drugi svetski rat.


5 B. Kiselički i V. Nićin, Dnevnik „Da vam pričamo”

Sadržaj

Da li ste znali...

Odlaskom Turaka, u slabo naselјen Banat počinje intenzivnije doselјavanje. Naselјavanje Srba, kako u Vojvodinu, tako i u Banat započeto Velikom seobom Srba 1690, pod vođstvom Arsenija Čarnojevića III. Bočar, izgleda, nije zahvaćen ovom kolonizacijom, pošto se posle 1564. godine prvi put kao naselјen pominje tek 1753. kao manje srpsko naselјe.

O gradu