Plivači sve organizovaniji

Stevan Kiurski, Branislav Kiselički, Imre Farkaš

U toku leta 1938. godine, pojavlјuje se grupa mladih zalјublјenika u plivanje koji su želeli da nastave plivačku tradiciju Jedinstva i Banata, koji su prestali sa radom. Na Tisi treniraju plivanje, ali imaju sve veću želјu da učestvuju i budu organizatori plivačkih takmičenja, naročito pred svojim sugrađanima.

U dnevniku „Da vam pričamo“, koji su zajednički vodili, u periodu od 1939. do 1941. godine, Vasilije Nićin i Branislav Kiselički, a koji se čuva u arhivi Narodne biblioteke Novi Bečej, navodi se da su, u leto 1939. godine Branislav Kiselički, Stevan Kiurski, Aleksandar Aćimov, Imre Farkaš i Đerđ Brikner, osnovali plivačku sekciju koja se priklјučila, u to vreme veoma aktivnom, Vranjevačkom sport klubu Zvezda.

To u svojoj knjizi „Novi Bečej i Vranjevo kroz istoriju od najstarijih dana do 1941“ potvrđuje i Lazar Mečkić:

Posle pet godina, u leto 1939. godine Branislav Kiselički, Stevan Kiurski i još nekoliko đaka osnivaju plivačku sekciju pri fudbalskom klubu Zvezda. Ustvari to je bio zaseban klub, međutim korišćena su pravila Zvezde već potvrđene od strane vlasti. Tako je bio omogućen nesmetan rad. Ta sekcija uspela je da okupi veći broj mladih entuzijasta i da počne sa sistematskim i upornim treninzima na slobodnom delu toka Tise uz obalu kraj šumice Gradište.

U leto 1940. godine, mladi entuzijasti bili su veoma ambiciozni u želјi da svoja plivačka umeća prikažu svojim sugrađanima. Plivači su, uz dosta neizvesnosti, uspeli da ugovore „Veliki plivački dan“ za 18. avgust 1940. godine. O tome u dnevniku „Da vam pričamo“ Branislav Kiselički piše:

Trening je postajao već obimniji. Plivači su odabrali stilove. Otpočelo se sa pripremama za priredbu, velikog karaktera. U međuvremenu smo poslali jednog od naših na plivačko-trenerski kurs sa nadom, da će nam njegovo iskustvo dragoceno poslužiti. Na dve nedelјe pred „veliki dan" (koji će nas toliko živaca stajati) počeli smohvalisavo reklamirati priredbu. Nedelјu dana pred priredbu izlozi radnja na glavnoj ulici bili su iskićeni plakatama za koje smo sami sebi odali priznanje. Uoči samog dana takmičenja učinili smo najvažnije pred pripreme. Ni nepovolјno vreme nije nas zaustavilo... počeli smo montiranje plivališta od dve bandere.

Međutim, mada je sve bilo pripremlјeno, zbog lošeg vremena takmičenje nije ispunilo očekivanja. „Veliki plivački dan“ je počeo trkom na 400 metara, učestvovalo je samo tri plivača, koji su imali hrabrosti da se, po veoma hladnom vremenu, okupaju u Tisi. Ni u ostalim disciplinama nije bilo više od tri takmičara, a zbog hladnog vremena ovo plivačko nadmetanje se završilo bez publike. U, već pomenutom, dnevniku Branislav Kiselički sa žalјenjem konstatuje:

Tako je došlo do poznatog strašnog 18. avgusta 1940, koji nam je u duši ostavio utisak kao kakav težak isprekidani san. Nјime se završava prva era bitisanja. Posle njega došao je prvi stečaj, a odmah zatim novo ime.

Ovaj neuspeh veoma je razočarao organizatore i doprineo da se plivačka sekcija VSK Zvezda rasformira.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Tisa je početkom XX veka bila kod Novog Bečeja široka 230 metara pri nis­kom vodostaju, 302 m pri srednjem i 1.68o metara pri visokom vodostaju. Dubina pri niskom vodostaju 4,2 metra, 7,7 pri srednjem i 9,7 pri visokom vodostaju.

O gradu