Osnivanja Plivačkog kluba Jedinstvo

Plivanje u Novom Bečeju, prema raspoloživim izvorima, kao organizovani sport, javlјa se 1934. godine. Novobečejski hroničar Lazar Mečkić, u svojoj knjizi „Novi Bečej i Vranjevo kroz istoriju od najstarijih dana do 1941“ (Izdanje: Radnički dom „Jovan Veselinov Žarko“ Novi Bečej , 1989), na strani 335 piše:

Plivanje kao organizovan sport, javlјa se tek 1934. godine, kada je u leto organizovan Vaterpolo klub „Jedinstvo" čiji je osnivač bio zanatlija - radiotehničar Kelemen. On je te godine došao iz Sente i u Novom Bečeju otvorio radionicu za popravku radio aparata, a kako je u Senti bio jedan od najbolјih vaterpolista, odmah je po dolasku pokrenuo akciju za osnivanje vaterpolo kluba. Nјegova preduzimlјivost dala je rezultat i Novi Bečej, već te godine, organizuje vrlo uspelo plivačko i vaterpolo takmičenje. Na takmičenju učestvuju plivači i vaterpolisti „Vojvodine" iz Velikog Bečkereka (današnji Zrenjanin, pr. autora) „SAK" iz Sente i „Jedinstvo" iz Novog Bečeja. Iza plovećeg kupatila je, uz pomoć dva šlepa, improvizovano plivalište gde se održavalo takmičenje. Pobednik je bila Vojvodina iz Velikog Bečkereka, koja je u to vreme igrala prilično značajnu ulogu u plivanju čitave Jugoslavije. Drugi su bili plivači i vaterpolisti iz Sente, a „Jedinstvo" je, kao što se očekivalo, imalo ulogu učesnika, a samo u nekim plivačkim disciplinama, i to na dugim prugama, osvojilo drugo, odnosno treće mesto. Taj pokušaj bio je kratkog daha i sve do 1939. godine Novi Bečej nema plivanja kao organizovan sport.

Međutim u knjizi dr Save Ivanića „Plivanje i vaterpolo u Novom Bečeju“ (sopstevno izdanje autora, 2012), na strani 16 navodi se podatak, da je klub osnovan godinu dana kasnije:

Prvi plivački i vaterpolo klub u Novom Bečeju „Jedinstvo" osnovan je tek avgusta 1935. godine. Klub su osnovali lјubitelјi plivanja i vaterpola u Novom Bečeju, a glavni inicijatori su bili: Kinezl Oto, apotekar, Kelemen Imre radio tehničar i trgovac i braća Sauer, studenti. Klub je već krajem jula organizovao prvu utakmicu u Novom Bečeju. Od pisanih dokumenata sačuvan je samo plakat, kojim se građani obaveštavaju o događaju i fotografija novobečejskih plivačica i plivača. Utakmica se održala između sportista Sente i Novog Bečeja.

Ploveće kupatilo na Tisi

Ostaje dilema, da li je klub osnovan 1934. ili 1935. godine, pošto nema materijalnog dokaza o osnivanju, ali je verovatnije da je klub osnovan 1934. godine, jer su 1935. godine novobečejski plivači, prema raspoloživim podacima, učestvovali na mnogobrojnim takmičenjima, koje je mogao realizovati samo organizovan klub.

Kada je u pitanju prvo takmičenje u Novom Bečeju, neosporno je da se održalo 25. avgusta 1935. godine, kako u svojoj knjizi piše dr Sava Ivanić, a ne 1934. godine, kako navodi Lazar Mečkić. Da je plivačko nadmetanje u Novom Bečeju, na kojem su uzeli učešće plivači Vojvodine iz Velikog Bečkereka (današnji Zrenjanin), SAK-a iz Sente i Jedinstva, održano 25. avgusta 1935. godine, navodi i Laslo Taboroši u monografije „75. godina senćanskog vaterpola“ (Izdanje: Vaterpolo klub „Senta“, 2005). Na ovom takmičenju prvo mesto osvojila je Vojvodina iz Velikog Bečkereka sa 77,5 bodova, drugi je SAK sa 43,5, a treće Jedinstvo sa 13 bodova.

Novobečejski plivači su te godine bili veoma aktivni, tako su 11. avgusta učestvovali na plivačkom nadmetanju u Velikom Bečkereku u organizaciji domaće Vojvodine. Pored domaćina, Jedinstva iz Novog Bečeja, na ovoj plivačkoj utakmici, kako se onda to nazivalo, učestvovali su SAK iz Sente i BUSK iz Beograda. Na takmičenju u Velikom Bečkereku odigrana je i vaterpolo utakmica, u kojoj je SAK pobedio Jedinstvo 12:1 (6:0).

Nedelјu dana kasnije, 18. avgusta 1935. godine, 14 plivača Jedinstva iz Novog Bečeja učestvuje na godišnjem šampionatu Sente, u organizaciji domaćeg SAK-a. U monografiji „75. godina senćanskog vaterpola“, na strani 28, Taboroši navodi:

Nadmetanje se odvijalo na teritoriji omeđanoj kupalištem na Tisi, brodskom stanicom, kejom i dvema ogromnim baržama. Pored brojne domaće momčadi nastupili su novobečejsko Jedinstvo sa 14, palićki Sport sa osam te somborski Sport sa 8 igrača.

Prestankom rada FK Jedinstvo, početkom 1935. godine, prestaje i rad plivačke sekcije pod ovim imenom. Međutim, novobečejski plivači 1936. godine formiraju svoju sekciju, u takođe veoma aktivnom omladinskom FK Banat, kojem su pristupili i mnogi fudbaleri rasformiranog FK Jedinstvo.4  Pod imenom Banat novobečejski plivači su nastupili na otvorenom prvenstvu Sente za Ledererov pehar, 7. septembra 1936. godine. Član žirija na ovom takmičenju bio je Novobečejac dr Šafranj, navodi u monografiji „75. godina senćanskog vaterpola“ Laslo Taboroši.

Takmičenja u 1935. i 1936. godini plivača i vaterpolista Jedinstva, veoma detalјno, sa pojedinačnim rezultatima, opisao je u svojoj knjizi „Plivanje i vaterpolo u Novom Bečeju“ dr Sava Ivanić, tako da ih ovom prilikom samo nabrajamo.

Za naredne dve godine, 1937. I 1938. nemamo podataka o organizovanim nastupima novobečejskih plivača, ali su oni, verovatno, pojedinačno učestvovali na plivačkim utakmicama, u tada veoma aktivnim sredinama Velikom Bečkereku i Senti.


4 Lazar Mečkić: Devedeset godina fudbala u Novom Bečeju (1899-1989), Radnički dom .Jovan Veselinov Žarko“ Novi Bečej, 1989, strana 63

Sadržaj

Da li ste znali...

da se novobečejska pošta krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina XX veka nalazila na uglu ulica Narodnog fronta i M.Tita, odnosno u nekadašnjoj kući Zoltana Luksedera?

O gradu