Aktivnosti pre Drugog svetskog rata

Prvi organizovani oblici plivačkog sporta javlјaju se, već krajem XIX veka, u više gradova na prostoru današnje Vojvodine, pre svih u Somboru, Subotici, Zrenjaninu i Senti. Prva plivačka sekcija osnovana je 1887. godine u Somboru, u okviru Somborskog sportskog udruženja. Takva udruženja formirana su potom u Subotici, Zrenjaninu i Senti, a kasnije, između dva svetska rata, u Novom Sadu, Kikindi i Novom Bečeju.

Žitni magacin u Novom Bečeju

Prvo prvenstvo Kralјevine Srba, Hrvata i Slovenaca u plivanju održano je na Bledskom jezeru, 28. avgusta 1921. godine, da bi se potom organizovalo svake godine. Mesec dana kasnije, 2. oktobra 1921. godine, u Zagrebu osnovan je Jugoslovenski plivački savez, kao udruženje pet podsaveza Beograda, Ljublјane, Sombora, Splita i Zagreba. Taj savez je od prvog dana postojanja vodio brigu o plivanju, vaterpolu i skokovima u vodu. Nakon toga počinju se osnivati novi klubovi širom zemlјe i organizovati plivačka takmičenja.1

Plivači Kralјevine Srba, Hrvata i Slovenaca se prvi put pojavlјuju na nekom međunarodnom takmičenju 1923. godine u Švedskoj i Danskoj, a naredne, 1924. učestvuju na VIII olimpijskim igrama u Parizu. Nastupilo je pet plivača: Smokvina na 100 slobodno, Venterini i Sentđerđi na 400 slobodno, Roje na 1500 slobodno, Pavelić 200 metara prsno i štafeta 4x200 slobodno (Arčanin, Roje, Smokvina i Venturini). Premijerni nastup plivača, na najvećem sportskom nadmetanju, nije bio naročito uspešan, svi su ispali u predtakmičenju.


1 Enciklopedija fizičke kulture, Zagreb 1977, knjiga 2, str. 68

Sadržaj

Da li ste znali...

Kumane je u prošlosti nekoliko puta menjalo lokaciju. Poslednji put, 1801. godine, izgrađeno je novo naselje na mestu gde se i sada nalazi.

O gradu