Karolj Andre

U nekadašnjem novobečejskom porodilištu, koje se nalazilo nadomak kuće porodice Andre, 21. 7. 1951. rođen je Karolј, budući kolekcionar i filatelista. Školovao se u Novom Bečeju, Subotici i Novom Sadu, da bi se kasnije zaposlio kao laborant.

Godine 1970. uz pomoć prijatelјa je otvorio prvi disko-klub u Novom Bečeju, pod nazivom An-Ki. Ubrzo je počeo da se bavi kolekcionarstvom, što je i odredilo njegov dalјi životni put. Kao član Udruženja filatelista Novi Bečej i Društva filatelista Novi Sad i sam je počeo da sakuplјa poštanske marke. Nedugo potom proširuje kolekcionarsko interesovanje i intenzivno prikuplјa razglednice, fotografije i dokumente vezane za rodni grad, Novi Bečej. Svoju zbirku poštanskih maraka je prikazivao na izložbama filatelista u zemlјi i inostranstvu, a stare novobečejske razglednice je izlagao pred sugrađanima u nekoliko navrata, od 1983. do 2010. godine.

Karolj AndreParalelno sa sakuplјanjem dokumenata o Novom Bečeju Karolј se bavi i istraživanjem prošlosti svog zavičaja. U sedam knjiga, štampanih u periodu između 1994. i 2018. godine, predstavio je svoja saznanja o značajnim lјudima i ustanovama Novog Bečeja i sve to potkrepio dokazima iz bogate arhive koju poseduje. Među njima se izdvajaju: „Pozdrav iz Novog Bečeja", „Iz prošlosti Novog Bečeja", „Gedeon Rohonci — gospodar Bisernog ostrva", „Lazaret u Turskom (Novom) Bečeju" „Dvesta četrdeset godina pošte u Novom Bečeju".

Jedan je od osnivača Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, čiji je bio član Upravnog odbora i predsednik. Osnivač je i Zavičajnog arhiva. Takođe, saradnik je zrenjaninskog i kikindskog Narodnog muzeja i sajta NB online – novibechej.com, te učesnik različitih izložbi pri Domu kulture u Novom Bečeju.

Zahvalјujući kolekcionarskoj strasti, Karolј Andre predstavlјa čuvara istorijske i kulturne baštine Novog Bečeja, koji neumorno obogaćuje zavičajno nasleđe svojih sugrađana.


Lazaret u Turskom (Novom) Bečeju

Iz prošlosti Novog Bečeja

Novobečejski svetlopisci

Gedeon Rohonci

Povezani članci