Tibor Nađ

Veliki novobečejski umetnik i slikar, Tibor Nađ, rođen je 23. marta 1952. godine.

Osnovnoškolsko znanje je stekao u Novom Bečeju, a potom je završio Školu za dizajn „Bogdan Šuput" u Novom Sadu, na odseku Oblikovanje enterijera i nameštaja.

Karijeru je započeo u industriji nameštaja. Radio je na razvoju kuhinjskih elemenata, osmišlјavao i uređivao sajamske štandove širom Jugoslavije i u inostranstvu. Bavio se dizajniranjem enterijera za banke, kancelarije i ugostitelјske objekte u mnogim mestima u Vojvodini, te proizvodnjom upotrebne i dekorativne keramike i terakotnih kompozicija.

Godine 1993. godine u Novom Bečejuje prvi put održana muzička manifestacija „Obzorja na Tisi", koja će prerasti u višedecenijsku tradiciju. Tibor Nađ je aktivno učestvovao u osmišlјavanju njenog vizuelnog identiteta i scenografije, čime će se baviti i narednih dvadeset godina. Srcem i dušom je bio vezan za još jednu veliku novobečejsku manifestaciju: „Tisku akademiju akvarela". Godinama je bio jedan od organizatora i učesnik ove likovne kolonije.

Tibor NađAutor je radova u terakoti koji predstavlјaju hleb i obredne kolače, danas izloženih u Srpskom muzeju hleba u Pećincima. Takođe, zaslužan je za osmišlјavanje i izradu kompleksne scenografije za operu „Dečak koji se ničega nije bojao" kompozitora Dimitrija Golemovića.

Učestvovao je na više od sto pedeset izložbi i sto likovnih kolonija u zemlјi i inostranstvu, a njegove slike su više puta nagrađivane. Održao je oko dvadeset samostalnih izložbi.

Tibor Nađ je napustio ovaj svet 29. decembra 2019. godine. Iza njega su ostala brojna umetnička dela, u privatnim kolekcijama, radnim organizacijama i institucijama kulture. Iako on više nije među nama, plodovi njegovog umetničkog rada jesu, a upravo oni su mu obezbedili besmrtnost.

Povezani članci