The hundred-year legacy and educational journey of Miloje Čiplić Elementary School in Novi Bečej, documented through a monograph that reveals its history, community contributions, and lasting impact on generations of education.

Explore the hundred-year evolution of Miloje Čiplić Elementary School in Novi Bečej through comprehensive monographs that trace its development since its founding in 1908, highlighting significant milestones, community contributions, and continuous impact on education. Emphasizing a lasting legacy that inspires future generations within the local community.

Adaptation and Expansion of the Elementary School "Miloje Čiplić"

In June 1978, major works commenced on the adaptation and expansion of the building of the Elementary School "Miloje Čiplić" in Novi Bečej. The investor, the General Education and Upbringing Institute (SIZ) Novi Bečej, entrusted this task to the "Bačkaprojekt" company from Temerin, with responsible architect Dragana Pajkić leading the project.

Upon the request of the investor and based on Urban-Technical Conditions, the main construction project "Adaptation and Expansion of the Object of the Elementary School 'Miloje Čiplić'" in Novi Bečej was developed. The project documentation encompasses solutions and construction in three phases:

Phase I involved adaptation and reconstruction of the existing facility with a boiler room.
Phase II included the reconstruction of the existing attic space.
Phase III encompassed the construction of a new building extension (ground floor + 1).

In Phase I:

By partitioning existing spaces and removing existing partitions, 5 classrooms were provided on the ground floor, two rooms were created from the Ivе Lоlе Ribаrа street, and three new rooms replaced existing offices and the assembly hall. A smaller room for a porter was placed on the left side of the main entrance, and a space for free student activities was established on the right side. The number of classrooms on the 1st floor remained unchanged, with the remaining spaces utilized for a cabinet, storage for teaching aids, and the school archive. On the 2nd floor, the wing of the building facing Ivе Lоlе Ribаrа retained the same room content, while adjustments to the partitions in the wing facing Маršаlа Тitа provided four classrooms and two teacher cabinets per two classrooms.

In Phase II:

The reconstruction of the attic space included repairing the existing roof structure, installing floors, and constructing a new stairwell. The attic space was designated for occasional use such as art, music, geography sections, and technical education workshops. The wooden roof structure was retained, with rafters reconstructed in certain places lowered to the floor level, according to statistical data.

In Phase III:

The newly designed section of the school was situated in the existing school courtyard to form an atrium with the old school. The new section of the school was connected to the main part via corridors and existing vertical communications. The main entrance for students was from the schoolyard. The ground floor of the new section housed the following facilities: a hall, cloakroom for students, kitchen, and dining hall. Folding doors between the dining hall and the hall were included to create a larger hall if needed. The hall and dining hall were connected to the atrium so that students could spend breaks between classes there.

The construction works on the facility were completed during the 1980/1981 school year.

Related Articles

In Memoriam 16.06.1981.

In Memoriam

Dr. Pataki Laslo

Dr. Vajs Bela