Nema fesa za moju glavu

Pisma objavlјena na NovoMiloševačkom sajtu pisana bivšem i sadašnjem drugaru i bivšem Predsedniku opštine (postavlјen tamo iz nehata, zato je kod mene amnestiran)

Nema fesa za moju glavu

27.09.2005

Beodra od "3. oktobra" do krivine ka Kikindi!

Pozdrav od Turčina iz bivšeg Novog Bečeja.

08.09.2005

Da malo pojasnim:

Mislio sam od fabrike "3. oktobar" pa do kraja sela, tamo gde put skreće za Kikindu, dok ti oko seže (ne i pamet) sve Beodra. Em lepo, em poučno, a ti na ulazu pa naplaćuješ ulaz u selo, i što je još važnije izlaz iz sela. U forintama naravno, a još ti vrate "afu"...

Danas je ipak, novi dan i nova zajebancija. Najviše sam se brinuo oko fesa i onog perčina (kike).

Nema fesa za moju glavu!

A kose na tom mestu nemam ni za dva pranja, pogotovo ako kosu operem onim kvalitetnim, kumanskim šamponom (lepim zelenim) od koprive.

Šalvare bih još nekako istrpeo, na gumu su, i ne stežu stomak.

Još uvek mi nije jasno i čekao sam opštinski službeni list, pa da vidim, kako je zamišlјeno da u šalvarama igramo čardaš...

Ja znam samo one lake okretne igre i volem kad mi je partnerka lice u lice. Možeš štogođ i da joj šapneš i primakneš kada je prilika... Sve jasno i transparentno.

A ovo danas?.... Nisam za ove nove ritmove i položaje a i čardaš mi baš ne ide. Zamisli umesto "Hej komšije sa svih strana, upregnite petoprege....  sigurno bi, kao himnu pevali Crven fesić nano"... Ne mogu ni da zamislim kako bi to otpevali u ritmu dva tamo dva ovamo...

Doduše tome si i ti kumovao. Teo da pokažeš tehniku, pa potpisivo radio vezom. Ne mogu da ne prihvatim ni ličnu odgovornost, i ja sam, išao da utvrdim gradivo. Možda mi je i zato malko muka.

Vino (i sve ostalo) je bilo odlično, no mora da mi je teško leglo na stomak.

Mal, mal pa podrignem od same pomisli da će mi ona peruška sa fesa češkati nos ili potilјak.

Inače "aktivirao sam se".

Prodaću jednu od kuća, i kupiti dva vola.

Oba idu na ražanj, pa to i dva kamion ladna piva pa u bazu.

Edukujem glasače, i garant će, posle dva tri piva i „kile ispod sača", u Nacionalnom savetu, gde su zastuplјeni, tražiti da se Novi Bečej zove "K….. vrh" a Miloševo "P….. dolina" (tako je po njihovoj tradiciji iz krajeva iz kojih su (nekada davno) došli. Niko ne zna i ne seća se, (niko se ne seća ni ovih drugih predloga) no tradicija je tradicija.

Zamisli kako će biti efektno kada se kaže: "Idem iz „one" doline na „onaj" vrh, u banku. Posle, kada se vraćaš javiš ženi (ili ona tebi): „Svršio sam poso na „onom" brezobraznom vrhu i vraćam se u „onu brezobraznu dolinu".

Ma puna ti usta, a u pitanju samo toponimi „u skladu sa tradicijom".

To ti je tolerancija na naš način,.... kakva Evropa, Engleska i njihovi bobiji. Oni dan danas ne znaju da su protestanti i katolici iz iste fele.

Trebe se ko vaške, a mi tolerantno sa vrha u dolinu i obratno, bez vaški. Sve u svemu, sranje neviđeno, ali za šaku čvaraka, sve može da se izlobira, da se izglasa, proglasi, istakne, napiše i dopiše...

Pozdrav Karlovčanu od Novobečejca koji polako prodaje nekretnine i odlazi ispod Save i Dunava.

Ranije smo išli putevima AVNOJ-a.

Znaš ono Jasenovac, Zagreb, Kumrovec (obavezno), Plitvice, Bihać, Jajce, Mrkonjić Grad, Banja Luka, Kozara... pa preko Tise skelom.

E... sada, kolko vidim odavde, prave nam novu turističku destinaciju. Pošto je ona Knin, Okučani, Pavlovićeva ćuprija imala jako dobru posećenost, s razlogom. Em jeftina, em u jednom pravcu ... sada osmišlјavaju onu "Putevima Čarnojevića.

Lepa turica, no malo su je, obzirom na uslove i želje (što naše, što njihove) modifikovali. Obrnuli su smer kretanja. Zbog istorijskih fakata ostao je isti pravac no smer je promenjen, sada je u nazad.

Kažem ti lepa turica. U Sentandreji pokupe ono 6-7 Srba, od nekoliko desetina hiljada što su došli u prethodnoj turi, pa se usput preudali ili kako to sada zovu asimilirali. Tokom čitavog puta do granice, trajaće intenzivan kurs Srpskog jezika. Ne da obnove, jer ne mož obnavlјati nešto što ne znaš, već ima da ih nauče ... Obavezna poseta svih prelaza, ćuprija,... Radi podsećanja gone stada ispred sebe (praktično jer ima i za ranu i za odevanje) ...

To ti je skoro gotova stvar. Samo da oforme turističke saveze i prođu sve sajmove turizma (onaj u Berlinu im dođe ko diplomski ispit), pa da uokvire program.

Ima tu raznih zanimljivosti, ne mogu ni da se odma' setim svega, no šta nam je tu nam je.

Ja inače, znaš me, ne volim kada pale - gase svetla u kafani, da bi izašao iz nje. Poštujem opštinske odluke o radnom vremenu birceva.

Izađem sam ranije, da me ne teraju.

Uskoro će fajront, pa da me ne bi isterali, sam ću ja....

Povezani članci