Poslednji veliki uspesi 1946.

Posle pomenute nepravde od strane Fiskulturnog odbora za Severni Banat, činjeni su veliki napori da se tim očuva i igrači održe na okupu, ali bez rezultata. Doduše, pojedinci bi, i bez toga, privremeno napustili Novi Bečej zbog studija, a neko i u težnji za boljim zaposlenjem, koje Novi Bečej nije mogao da pruži, no nema sumnje dobar deo standardnih prvotimaca bi ipak ostao.

Pokušalo se, dovođenjem nekoliko vrsnih fudbalera iz Novg Sada i gostovanjem renomiranih klubova, zaustaviti dalje osipanje igrača i publike. To je ostalo, samo na pokušaju kratkog daha.

Sledeće 1946. godine odmah u proleće gostovao je Partizan iz Beograda sa svojim najboljim timom, zatim Slaven iz Borova u kome je u to vreme igralo nekoliko poznatih fudbalera, a posebno je bio cenjen jedan od najboljih reprezentativaca Jugoslavije, uoči drugog svetskog rata, Nikola Perlić.

Utakmice su bile posebno primamljive, verovatno zato što je Zvezda dovela i igrače iz Novog Sada i uspela da stvori tim koji je ulivao poverenje. Među tim Novosađanima je bio vrlo zapažen mlad i vrlo darovit igrač Tot, koji je kasnije igrao u drugom timu Partizana, Bagi solidan golman i skroman čovek, kasnije je branio više godina u Radničkom iz Kragujevca, Savović na halfu koji je odmah po povratku iz Novog Bečeja pristupio Vojvodini — Novi Sad i tamo više godina bio standardni prvotimac i Lakatoš na levom krilu.

Nezaboravne su bile dve utakmice sa Slavenom iz Borova, iako je Zvezda prvu utakmicu izgubila sa 3:1, a drugu igrala nerešeno 2:2. To nisu bile borbene igre, ali sa puno kombinatorike i lepih poteza pojedinaca. Prosto su se nadmetale i jedna i druga ekipa da što više pruže iz svog repertoara fudbalske veštine.

Da bi osvežili sećanja starijih Novobečejaca izneću sastav Slavena jer su pojedinci značili nešto u jugoslovenskom fudbalu: Kezdi — Radonić I, Nađsombat — Stanković, Turković, Perlić — Sliško, Lovrić, Mišo Pajović, Radović II.

Tim Zvezde: Bagi — Pecarski, Krstić — Savović, Kovačev, Bela Farkaš — Kujan, Ot, Berta, Tot i Lakatoš.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Biserno ostrvo nastalo prilikom regulisanja reke Tise, to jest završetkom radova na borđoškom proseku 1858. godine?

O gradu