Nepravda, uskratila Novobečejcima najveći uspeh

Posle pobede nad reprezentacijom Petrovgrada u Petrovgradu, Slaviju, kao prvaka Severnog Banata, očekivao je susret sa prvakom Južnog Banata, a to je bila reprezentacija Pančeva odnosno Sloga iz Pančeva.

Umesto da se u finalnom meču za prvaka Banata u Pančevu susretnu Slavija i Sloga iz Pančeva, tadašnji Predsednik ili sekretar Okružnog fiskulturnog odbora za Severni Banat telefonom je izvestio Upravu Slavije da u Pančevo ide reprezentacija Petrovgrada pojačana samo sa tri igrača Slavije, i to Bora Kovačev, Bela Farkaš i Boža Krstić.

Predsednik Slavije je to odbio i zahtevao da finalista bude tim Slavija kao prvak Severnog Banata.

Poznata je ona — »sila boga ne moli« — pa je tako postupljeno i u ovom slučaju, bez ikakvog pravdanja ili objašnjenja, umesto Slavije u Pančevo je otputovala reprezentacija Petrovgrada. Utakmica je završena ubedljivom pobedom gostiju iz Petrovgrada od 6:0.

Pobedom nad Slogom iz Pančeva, kao prvakom Južnog Banata reprezentacija Petrovgrada je postala prvak Banata. U Sramu i Bačkoj je pobednik bio subotički Spartak, koji se u finalnoj utakmici za prvenstvo Vojvodine sastao sa reprezentacijom Petrovgrada u Petrovgradu.

Finalna utakmica odigrana u Petrovgradu završena je pobedom Spartaka od 2:0, koji je tako postao prvak Vojvodine za 1945. godinu. Spartak je u to vreme, pa i još 5—6 godina kasnije, bio, stvarno, najbolji fudbalski klub u Vojvodini.

Novi Bečej je na jedan vrlo nečastan način uklonjen iz daljeg takmičenja za osvajanje prvenstva Banata koje bi verovatno osvojio, kada je Petrovgrad tako katastrofalno porazio Pančevce, te je logično pretpostaviti da bi Slavija, takav tim Pančeva, još lakše pobedila. Umesto da se Novi Bečej okiti slavom, ta slava je pripala reprezentaciji Petrovgrada.

Kao što se vidi, u našem fudbalu, bilo je dopustivo tako nešto neposredno posle oslobođenja, pa se to nastavilo do današnjih dana. Razlika je ta što onda javna glasila nisu imala takvu snagu kao danas, pa se za tu nepravdu znalo samo u Novom Bečeju, koji je bio direktno prevaren, a drugima, koji time nisu bili pogođeni to nije ni najmanje smetalo. Sreski komitet Partije za srez Novi Bečej se nije o tome brinuo, jer je imao stvarno mnogo važnijih poslova, a Slavija nije bila baš mnogo simpatična tadašnjim članovima Sreskog komiteta, koji su uglavnom bili iz Novog Miloševa i Kumana.

Svi Novobečejci su imali puno razloga da budu ozlojeđeni, ali im je preostalo samo da žale, što im je na tako nepošten način uskraćena jedinstvena prilika u istoriji postojanja fudbala u Novom Bečeju, da se bori za prvo mesto u Banatu, a za verovati je da bi ga i osvojili znajući sa kakvim su elanom ulazili u svaki novi okršaj.

Bez obzira na krajnji ishod prvenstva, to je nema sumnje do tada bila najbolja generacija novobečejskih fudbalera. Ona je postigla i najveći uspeh u prvenstvu Vojvodine sa izuzetno lepom i fer igrom. To su bili pravi amateri, ali entuzijasti, kakvih skoro neće biti. Oni su bili spremni da podnesu velike žrtve za uspeh Slavije, za novobečejski fudbal.

Elan sa kojim su ušli u prvo posleratno prvenstvo Vojvodine prekinut je na način koji nema ničeg viteškog, čiji je epilog — na žalost — vrlo porazan za novobečejski fudbal. To je bio jedan od najtužnijih krajeva jedne snažne i poletne ekipe. Igrači su se već tokom naredne 1946. godine uglavnom razišli i novobečejski fudbal je opet došao u položaj da ispočetka stvara novi tim.

Te 1945. godine u jesen je i Slavija promenila ime u F. D. Zvezda, ali to nikad više nije bio onaj tim velikih entuzijasta i velikih fudbalera. Do kraja 1945. godine odigrano je još nekoliko prijateljskih utakmica u Elemiru, Pančevu, Mokrinu i sa kikindskim klubovima, ali to nije više bio onaj borbeni tim pa su i rezultati bili promenjivi.

REZULTATI SLAVIJE 1945. godine

1. Bačko Gradište — Slavija, u Bačkom Gradištu 4:7 (0:5)

2. Slavija — Bačko Gradište, u Novom Bečeju 8:1

3. Slavija — Mladost — Bač. Petrovo Selo 13:0

4. Slavija — Senta u Novom Bečeju 4:1

5. Senta — Slavija u Senti 4:3 (0:2)

6. Slavija — Druga vojvođ. brigada u Novom Bečeju

7. Slavija — Treća armija u Novom Bečeju 5:4

8. Slavija — Reprez. sreza Kikinda u Novom Bečeju 9:2

9. Slavija — Reprez. sreza Novi Kneževac 6:0

10. Reprez. Petrovgrada — Slavija u Petrovgradu 1:3 (0:2)

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prvi fudbаlski klub u Nоvоm Bеčејu оsnоvаn 1911. gоdinе pоd nаzivоm ТSЕ (Тurskоbеčејskо spоrtskо udružеnjе), kојi 1921. gоdinе mеnjа imе u „Sоkо“.

O gradu