Prvo posleratno prvenstvo Vojvodine 1945.

Prve posleratne, 1945. godine prvenstvo Vojvodine je održano između srezova i tako je dobijen prvak. Ovo se može razumeti, tek kada se zna da u mnogim mestima nisu bili formirani klubovi ili društva, pa zbog toga nije ni moglo biti klupskog prvenstva. Međusobno su se takmičili srezovi — sreske reprezentacije — koji su bili podeljeni u nekoliko grupa.

Tako je Banat bio podeljen na Severni i Južni. U Severnom Banatu su postojali srezovi: Novi Kneževac, Kikinda, Novi Bečej, Petrovgrad (sadašnji Zrenjanin), Srpska Crnja i Jaša Tomić. U Južnom Banatu: Kovačica, Pančevo, Kovin, Alibunar, Vršac i Bela Crkva.

Dalja podela je bila na grupe. U svakom delu Banata bile su po dve grupe, koje su po jednostrukom bod sistemu davale prvaka. Prvaci grupa su u međusobnim susretima, opet samo u jednoj utakmici, davali prvake Sevemog, odnosno Južnog Banata.

Severni Banat su sačinjavali u prvoj grupi srezovi: Novi Kneževac, Velika Kikinda i Novi Bečej; u drugoj grupi srezovi: Petrovgrad, Srpska Crnja i Jaša Tomić. Južni Banat je takođe imao dve grupe i to: prva grupa: Pančevo, Kovačica i Kovin — druga grupa: Vršac, Bela Crkva i Alibunar.

Slavija je u to vreme bila jedan od malobrojnih klubova koji su mogli nastupati u ime svog sreza. Koliko nam je poznato to su u čitavoj Vojvodini bili samo Spartak iz Subotice i Sloga iz Pančeva.

To nije bilo nikakvo nametanje ostalim selima tima Slavije, već je u njenim redovima praktično bila reprezentacija sreza, još od prvih dana njenog postojanja. U njenom timu su igrali najbolji igrači iz Novog Bečeja i Vranjeva, ali takođe i Pera Kuručev iz Melenaca, Ot Laci iz Kumana, Đapjaš iz Torde, Joca Radonjić i Uroš Rakazov iz Dragutinova (današnjeg Novog Miloševa). Boljih od ovih igrača ni u jednom mestu nije bilo.

Raspored utakmica za prvaka Sevemog Banata je izvršio Okružni fiskulturni odbor u Petrovgradu, prema kome su srez Kikindski i Novokneževački gostovali u Novom Bečeju, a prvak ove grupe igrao u Petrovgradu finalnu utakmicu sa prvakom druge grupe.

Prema tom rasporedu prvu utakmicu Slavija je igrala u Novom Bečeju sa reprezentacijom sreza Kikinda. Normalno je bilo očekivati tešku utakmicu, ali je srez kikindski došao u jednom vrlo bledom izdanju i na opšte razočarenje gledalaca izgubili su, sa katastrofalnim rezultatom, od 2:9.

Druga utakmica odigrana je sa reprezentacijom sreza Novi Kneževac od koje se nije mnogo očekivalo, jer se znalo da je Slavija kvalitetniji tim. Očekivanja su se obistinila i slaba gostujuća ekipa lako je poražena sa rezultatom 0:6. To je bio — moglo bi se tako reći — laki trening za predstojeću utakmicu sa reprezentacijom Petrovgrada (Zrenjanina) u Zrenjaninu, jer je ona bila prvak druge grupe Severnog Banata.

Sadržaj

Da li ste znali...

U Kumanu 1994. godine u glavnim ulicama i centru sela posečena i prodata stabla jablanova stara oko 35-40 godina

O gradu