Najveći uspesi novobečejskog fudbala

Gostovanje najelitnijih beogradskih klubova, za vreme rata, u Novom Bečeju stvorilo je prijateljstvo između njihovih igrača i pojedinaca u Novom Bečeju. Otuda i želja — kada su se našli u timovima Jugoslovenske armije — da gostuju u Novom Bečeju. Tako je već 17 juna 1945. godine u Novom Bečeju gostovala ekipa Druge vojvođanske brigade. Ovu utakmicu Slavija je rešila u svoju korist sa rezultatom 4:0.

Postignuti uspesi na ovih nekoliko utakmica uticali su na Upravu kluba da prihvati ponudu reprezentacije Treće armije za odigravanje utakmice u Novom Bečeju. U to vreme u Trećoj, a naročito u Prvoj armiji, igrali su skoro svi igrači kasnije formiranih klubova Partizana i Crvene zvezde.

Pre utakmice sa Trećom armijom Novobečejci su, iako su cenili svoj tim, strahovali od poraza. Pre svega, zato što je tim Treće armije bio sastavljen od odličnih igrača, a posebno što ovi igrači poslednjih meseci od završetka rata nisu — tako reći — ništa drugo radili nego samo trenirali i igrali fudbal. Sa igračima Slavije to nije bio slučaj. Oni su svi bili zaposleni, a trenirali su dva puta nedeljno, ili bolje reći igrali od utakmice do utakmice.

Utakmica je odigrana radnim danom u četvrtak 19. VII 1945. ali kako se radilo o izuzetno kvalitetnom protivniku na igralištu u Gradištu se okupilo 1.500 pa i više gledalaca. Tu je istina bio i priličan broj vojnika iz brigade »Tone Tomšić« koja je u to vreme bila stacionirana u Novom Bečeju, ali ipak, za radni dan, mnogo.

Pribojavajući se protivnika, Uprava Slavije je pozvala u goste i najboljeg igrača Starog Bečeja Simu Milovanova, koji je kasnije bio dugogodišnji igrač novosadske Vojvodine, da pojača odbranu.

Timovi su nastupili u sledećim sastavima: Slavija: Lazić, — Krstić, Milovanov — Baračkov, Kovačev, Bela Farkaš — Kujan, Ot, Berta, Petrović i Kuručev. Treća armija: Lavata — Požega, Beleslin — Jovanović, Stanojević, Karon — Filipović, Valok, Rupnik, Mihajlović i Karanfilović.

Početak utakmice i veliko iščekivanje izazvali su pravi tajac u gledalištu, ali on nije dugo trajao. Kako se pošlo sa centra nekoliko dodavanja i eto prvog gola. U prvom minutu Slavija je preko Berte povela sa 1:0. Igrači Treće armije su se ponašali još prilično samouvereno, a kada su za kratko vreme primili i drugi, pa i treći gol zapeli su, ali do kraja prvog poluvremena bilo je teško preokrenuti igru u svoju korist. Slavija postiže i svoj četvrti gol i na odmor se otišlo sa rezultatom 4:0 za Slaviju. Sva četiri gola dao je Berta, to je bila jedna od njegovih najboljih, ako ne i najbolja utakmica.

U drugom poluvremenu igrači Treće armije diktiraju silovit tempo, kome Slavija teško odoleva. Utakmica je vrlo dinamična i lepa. Otpor Slavije trajao je dvadesetak minuta pa se osetio umor. To protivnički igrači, koji su imali odličnu kondiciju, iskorišćuju i postižu gol za golom sve do izjednačenja na 4:4. Ovaj poslednji gol kao da je prenuo igrače Slavije i oni izvlače iz sebe poslednje snage ne bi li do kraja održali nerešen rezultat.

Važnost tog preokreta je teško opisati, ali dovoljno je reći da je odjednom publika osetila da je to prelomni trenutak pa je prosto svojim navijanjem ponela igrače, ne samo da se odupru renomiranom protivniku, nego i da ga savladaju. U tome su uspeli 2—3 minuta pred kraj, Slavija postiže pobedonosni gol i utakmica se završila rezultatom 5:4 za Slaviju.

To nije bila obična pobeda, kada se zna o kakvom se protivniku radilo, to je bio pravi podvig. Desetak dana posle ove utakmice isti taj tim Treće armije gostovao je u Kikindi i pobedio tamošnji Radnički sa 8:3, a pre toga je izvojevao pobedu i nad Vojvodinom u Novom Sadu.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju 1948. godine bilo dvadeset prijavljenim berbera, koji su se morali pridržavati jedinstvenog cenovnika što im je država odredila?

O gradu