Gostovanje Građanskog iz Starog Bečeja

Kao što se u prethodnim poglavljima moglo pročitati, rivalstvo u fudbalu između dva Bečeja praktično nije postojalo. Stari Bečej je uvek imao po dva do tri kluba od kojih je onaj najbolji bio neuporedivo jači od novobečejskog kluba. Najbolji starobečejski klub Građanski je sa svojim rezervnim timom bio u stanju da se nosi sa prvim timom Jedinstva, pa i Zvezde iz Novog Bečeja. Uoči samog drugog svetskog rata oba starobečejska kluba, Građanski i Slavija, bila su bolja od novobečejske Zvezde, a od novoosnovanog Zanatlije da se i ne govori.

Za vreme okupacije od aprila 1941. godine do polovine oktobra 1944. godine Tisa je bila granica između Mađarske (Bačke) i Banata. Granica je sve to vreme bila zatvorena, a mogla su je prelaziti samo vojna lica, ili lica sa posebnim nemačkim ili mađarskim ovlašćenjima. Praktično, nikakvi kontakti, između dva Bečeja, nisu postojali, a u sportu i da ne govorimo.

Takvo stanje, za vreme okupacije, budilo je poseban interes da se odmah po oslobođenju odigra fudbalska utakmica. To nije bila obična želja za međusobni susret u fudbalu, već na prvom mestu težnja da se dokaže da je Novi Bečej, do te mere napredovao u fudbalu da je u stanju da se suprotstavi Starom Bečeju, iako se čulo da je i Stari Bečej za vreme okupacije, u okviru Bačke, igrao zapažanju ulogu u fudbalu.

Sa posebnim interesovanjem je očekivano gostovanje fudbalera Građanskog iz Starog Bečeja, početkom novembra 1944. godine. Utakmica je privukla priličan broj ljubitelja fudbala i iz Starog Bečeja, jer su oni pored utakmice, želeli da vide i kako izgleda Novi Bečej posle četvorogodišnje okupacije.

Novobečejci su očekivali pobedu svojih ljubimaca, ali sa prikrivenim strahom, jer je tradicija bila na strani Bačvana. Utakmica je završena vrlo visokom pobedom Zvezde od 7:3 (4:1), ali rezultat ni približno ne odgovara odnosu snaga na terenu. Novobečejci su bili izrazito nadmoćni i sa malo više sreće ili spretnosti njihovog centarfora Uroša Rakazova, mogli su i katastrofalnije da poraze komšije iz Starog Bečeja.

Iduće nedelje Zvezda gostuje u Starom Bečeju, gde uprkos boljoj igri, gubi od domaćeg Građanskog sa 1:2 (0:0). Ovo je bila i poslednja utakmica Zvezde. U međuvremenu se vreme pogoršalo, počele su neprekidne jesenje kiše, a uskoro i zima sa snegom, što je praktično prekinulo igranje fudbala sve do proleća.

Sadržaj

Da li ste znali...

Oktobra 1951. godine srušen Crkveni veliki krst u centru Kumana i prenet u portu crkve.

O gradu