Fudbal posle Drugog svetskog rata

Oslobođenje Novog Bečeja, početkom oktobra 1944. godine, predstavljalo je veliki preokret u dotadašnjem životu. Uporedo sa društveno-ekonomskim promenama, razbuktao se neshvatljiv polet u svim sferama društvenog stvaralaštva. Taj polet je posebno ispoljen u životu i radu omladine.

Iako je veći deo mladih, još u polovini oktobra, otišao na sremski front, gde je rat vođen sa najvećom žestinom, omladinci i omladinke koji su ostali u Novom Bečeju učestvuju u raznim akcijama. Jedna od prvih je bila berba kukuruza, zatim vađenje šećerne repe, berba grožđa na Bisernom ostrvu — jednom rečju — spašavanje letine. Sveopšta aktivnost bila je usmerena na snabdevanje hranom i odećom naših boraca na frontu.

Pored mobilnosti i potpune angažovanosti omladine na radnim akcijama, trenuci i dani predaha su korišćeni za razne kulturno-zabavne i sportske manifestacije. Ovo je bila relaksacija za napore koji ih, onako nenaviknute, već sutradan očekuju. Aktiviran je rad dramske sekcije i predstave su uveče davane i pod vedrim nebom, na improvizovanoj pozornici, gde se omladina na radu zatekla. Aktiviran je hor, a posebno mesto zauzimaju i fudbalske utakmice.

Prva utakmica, posle oslobođenja, odigrana je u Novom Bečeju, još u drugoj polovini oktobra između Zvezde i Banata iz Dragutinova, sadašnjeg Novog Miloševa. Rezultat je bio vrlo tesan 2:1 (0:0), a Zvezda je, pored nadmoći u toku cele utakmice, mogla i da izgubi. Pred kraj utakmice u 80. minuti Banat je poveo sa 1:0. Da nije Bora Kovačev, sa centar-halfa, prešao na mesto centar-fora, gosti bi možda i slavili pobedu. Ova izmena mesta bila je korisna, jer je Bora za preostalih desetak minuta dao dva gola i tako rezultat preokrenuo u korist Zvezde. U tom finišu Zvezda je propustila da postigne i treći gol iz dosuđenog jedanaesterca.

Sledeće nedelje odigrana je revanš utakmica u Dragutinovu, koju je Banat zasluženo dobio sa rezultatom od 3:2 (0:0).

Sadržaj

Da li ste znali...

da je završetkom pruge Veliki Bečkerek - Velika Kikinda  1883. godine,  Novi Bečej bio uključen u železničku mrežu Austro-Ugarske?

O gradu