Rivalstvo Zvezde i Obilića iz Kumana

Timovi Jedinstva iz Beograda, u belim dresovima i Zvezde 1943.

Istaknuto je da je svaki susret Zvezde i Obilića iz Kumana izazivao posebno interesovanje gledalaca i u jednom i u drugom mestu. To je teško ukratko dočarati, pa ćemo se poslužiti knjigom »Reportaže« i prepisati reportažu sa jednog takvog derbija.

»Novi Bečej, 21. maja 1944.

S. D. KUMANE (Kumane) — VSK ZVEZDA 2:3

Peharska utakmica. Timovi: S. D. Kumane: Dujin, Stojkov, M. Sekulić — Štetin, Mošorinski, Bošnjak — Cvetić, Popov, Kuldinov, Đukić — Gibar, S. Sekulić.

VSK ZVEZDA: Vratan, Belić, Ivanić — Marković, Kovačev, Radivojević — Živić, Erdeljan, Sandić, Petrović, Ostojić.

Igralište Turula na vašarištu. Teren težak, pun vode i blata. Vreme oblačno, vetrovito sa povremenim pljuskovima. Gledalaca 3.500. Sudija: Reljin. Strelci: Đukić i Kuldinov za Kumane, Sandić, Petrović i Ostojić za Zvezdu.

»Još u ponedeljak 15. maja osvanuo je u najuglednijem Kumanačkom izlogu veliki plakat: »HALO SPORTISTI! u nedelju 21. o. m. igra se u Novom Bečeju kup utakmica Obilić — Zvezda. Polazak navijača ispred opštine u 1,30 časova.« — To je bio prvi poklič ubojne trube koja će tako dugo odjekivati posle događaja koji je uzbudio mnoga srca. Čitave nedelje spremalo se grozničavo a jedina deviza svih: i navijača i igrača i funikcionera, bilo je: »ZVEZDA SE MORA POBEDITI!« Uporno se ova krilatica pronosila kroz redove svih koji su iole imali razumevanja za loptu, i na kraju se stvorila psihoza koja je kao bujica provalila sve prepreke na samom igralištu. Deralo se dušmanski: bez obzira na to koliko grlo može da podnese, a na kraju, posle izgubljena dva boda, dvostruko pokisla navijačka kavalkadu vraćala se ćutke kući, sa još odlučnijom namerom na odmazdu: »Zvezda se mora pobediti!« — Bilo je dosta žalosno posmatrati ovu moćnu kavalkadu od oko 500 dobrih grla spremnih na sve, kako se zamišljeno drma, po taktu truckanja kola, ili žurno odmiče biciklima i pešice u pravcu »polazne baze« ... Nije samo poraz toliko deprimirao ove hrabre ratnike, već jedna dosta nezgodna činjenica. Zvezda je pobedila više nego zasluženo. Rezultat je čak mogao biti veći. To već nije dobar znak! Sa odmazdom će teško ići...«

Ekipa Zvezde pred utakmicu sa Jedinstvom iz Beograda 19.9.1943. godine

»Blizu je 5 sati. Malo gledalište terena na vašarištu prepuno je. Sa grozničavim nestrpljenjem se očekuje sudijina pojava na terenu. Timovi su već izašli. Kada se pojavio sudija malo je bilo navijača koji su pogledom u nebo, jer su svi bili u groznici očekivanja, tako da niko nije primetio da vreme opasno preti. Nebo se napunilo teških oblaka, a vetar je postajao sve jači... Međutim, igra je počela. — Tek se ona razvila a Sandić je već dva puta izvrsno poslužio Ostojića gol-pozicijama. Igra se počela vrlo lepo razvijati u znaku nadmoći Zvezde, ali vrlo kratko: već u 4 minutu nalet vetra je bio tako strahovit da je sudija bio spreman da igru obustavi. Nastavilo se tek posle 20 minuta. Sada je igra bila uglavnom ravnopravna, ali su Kumančani bili agresivniji i uporniji. U svome zalaganju malo su i preterali do grubosti. U grubosti je prednjačio od 22 igrača Učur Kuldinov. On je vešto postigao prvi gol, napadnuvši na Vratana dok je ovaj izbacivao loptu, a zatim je nastavio na isti način nadajući se ponovo uspehu. Tek posle malog incidenta on se smirio donekle.

Ovaj prvi gol je oduševio Kuimančane i oni su nastavili borbeno u nadi na povećanje rezultata, ali je pljusak pokvario sve. Opet se teren morao napustiti da bi se posle 15 minuta pauze nastavilo po kiši i blatu. Igra se posle nastavka menjala u korist Zvezde koja polako nameće svoju tehniku gde je jača. Do kraja poluvremena Sandić je izjednačio. U drugom poluvremenu nadmoćnost domaćih je sve izrazitija, ali su gosti ipak prvi poveli. Opet zahvaljujući Kuldinovu koji je vešto »intervenisao« kod golmana. Gosti vode, ali Zvezda je sve bolja tako da je do kraja igre katastrofa izbegnuta zahvaljujući samo neverovatnom požrtvovanju odličnog Dujina na golu i Mošorinca na centar-halfu. Po pričanju samih Kumančana oni su odbranili bar 5—6 golova. Drugi i treći gol dali su Petroić i Ostojić.

Igra nije bila toliki lepa koliko borbena. Zvezda je tehnički bolja, ali je protivnik vrlo tvrd i uporan. — Kumančani su igrali dobro, šteta što pojedinci mnogo kvare utisak svojim nesportskim ispadima. Najbolji su bili Dujin i Mošorinški dok su ostali zaostajali. Najslabiji Sekulić S. na krilu.

Zvezda je igrala dobro tek u drugom poluvremenu. Da je bilo malo više sreće pobeda bi bila izrazitija. Koliko je Zvezda bila bolja dokazuju sami golovi. Dujin je primio tri lepa gola posle kombinacija, dok je Vratan oba gola primio zato što je ispustio loptu. Najbolji su bili Sandić, Petrović i Ostojić u navali, a Ivanić u odbrani. Ostali slabiji nego inače. Kovačev — nervozan, što mu je mnogo smetalo. Vratan, kao i uvek: brani isključivo teške lopte.

Sudija Reljin bio je donekle pristrasan u korist Kumana, a sem toga nije bio dovoljno na visini, njegovom greškom došlo je do grubosti.“

 

B. Kiselički

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prvu fudbalsku loptu u Novi Bečej doneo, Vladislav-Lacika Kostović  iz Londona, osamdesetih godina XIX veka?

O gradu