I saobraćajne veze su bile smetnje razvoju fudbala u Novom Bečeju

Novobečejski fudbal su, sve do drugog svetskog rata, pratile vrlo naglašene finansijske teškoće čak i za one najelementarnije potrebe. Pre svega Novi Bečej nije imao industriju od koje bi mogao očekivati bilo kakvu pomoć.

Ekonomske teškoće su stvaralne i nepogodnim položajem Novog Bečeja u pogledu takmičenja za prvenstvo banatskog podsaveza. Veliki Bečkerek — na koji su inače, u svemu, Novobečejci bili upućeni, pa je i red vožnje železnice prilagođavan tim potrebama — kad je bilo u pitanju fudbalsko takmičenje, nije mogao prihvatiti novobečejski klub, koji bi im samo stvarao izuzetno visoke troškove pri odigravanju utakmica u Velikom Bečkereku, jer je imao dovoljno svojih klubova (7—8).

Tako se novobečejski klub uvek nalazio u grupi sa velikokikindskim, a sa Kikindom nije bilo pogodne železiničke veze. Nikada nije postojao neki večernji voz koji od Kikinde ide prema Novom Bečeju, zbog čega su gostovanja zahtevala visoke troškove oko putovanja autobusom, ili noćenja u Kikindi.

Kasnije, kada su se u to takmičenje uključili i klubovi iz današnjeg Velikog Sela, putovanja su postala još teža i skuplja. Takve troškove nisu mogli da pokriju prihođi od utakmica koje se odigravaju pri revanšu u Novom Bečeju.

Dalje, Novi Bečej nije imao dva kluba gde bi se stvorilo rivalstvo koje bi mamilo gledaoce, i obezbeđivalo klubovima prihode od utakmica koje se odigravaju sa najminimalnijim troškovima. Takvu su, u tom pogledu, imali prednost na prdmer klubovi u Velikom Bečkereku, jer su se međusobno takmičili bez putnih i drugih troškova, a interesovanje za te susrete je bilo čak veće nego kada bi igrali sa nekim klubom iz Vršca, Kikinde, a da i ne govorimo kada bi to bili klubovi kvaliteta novobečejskog Jedinstva.

Kao treći značajan momenat koji je doprinosio da materijalne teškoće budu još veće je izlivanje Tise i plavljenje igrališta, pa je sezona kratko trajala čime se gubilo na kvalitetu fudbala, te otuda i slab interes za fudbalske utakmice.

Tražena su rešenja, ali nikada se nije istrajalo u pokušajima da se stvore dva, pa i više, kluba kako bi se izazvalo veće interesovanje za fudbal ne samo među omladincima, potencijalnim igračima, nego i kod publike. Niije se nikad sagledavala takva materijalna strana tog tesnog rivalstva, da ona u stvari povećava prihode klubova većim posetama utakmica, a troškove svodi na najmanju meru, jer se ne plaćaju prevozi koji odnose najveći deo sredstava.

No, i pored vanredno teških uslova novobečejski sportisti su uspevali da obezbede kontinuitet fudbalske igre, uživanje ljubiteljima fudbala, a mladima mogućnost da igraju. Tako se dešavaio da se odmah po malaksavanju jednih, rađaju drugi klubovi i sa njima novi entuzijasti koji su baklju fudbalske igre, prenosili iz generacije u generaciju, sve do danas.

Sadržaj

Da li ste znali...

da su osnivači košarkaške sekcije 1947. godine bili srednjoškolci zrenjaninske trgovačke akademije i mađarske gimnazije, Živa Galetin, Kosta Živković, Duško Vujackov, Bela Farkaš i Kalman Janković?

O gradu