Osnivanje prvog radničkog kluba S. K. Zanatlija

Poslednjih godina, pred početak drugog svetskog rata, s obzirom da je Zvezda imala ustaljenu ekipu i da je u izvesnom smislu bila zatvorena za prijem novih igrača iz redova radničko-zanatske omladine, nekolicina mladića iz redova Mađara stvara 1940. godine S. K. Napredak.

Tim Zanatlije iz Novog Bečeja snimljen pred utakmicu sa Slavijom iz Starog Bečeja 13. oktobra 1940. godine

Celog proleća su trenirali na vašarištu, preko železničke pruge, a kada se voda povukla iz Gradišta treniraju na slobodnom prostoru, odmah po ulasku u Gradište, koji je nekada služio igračima Sokola za treninge. Pokretači, za osnivanje ovog kluba bili su Ferenc Kiš, Imre Gomba, Janoš Maraci, Jožef Čanji i Peter Mikušćan.

Osnivači Napretka uspeli su da međusobno skupe nešto novca i da kod tadašnjeg novobečejskog obućara Jožefa Kulčara poruče sedam osam parni fudbalskih cipela (kopački). Feri Kiš se i danas seća da su ih plaćali 120 dinara po paru.

Napredak je 4. avgusta 1940. godine odigrao i svoju prvu javnu utakmicu sa Zvezdom, mesnim rivalom. Utakmica se završila visokom pobedom Zvezde od 9:1.

Posle ovog prvog nastupa klubu pristupaju i nekoliko omladinaca iz redova Srba. Od Kuglaškog kluba, preko Ota Huvena, Jevrejina iz Novog Bečeja, dobijaju se novčana sredstva za kupovinu kompletne fudbalske opreme sa belim dresovima i belim gaćicama. Održava se Osnivačka skupština i postojanje Kluba je ozvaničeno. Izabran je Upravni i Nadzorni odbor i doneta odluka da klub, s obzirom na strukturu zanimanja igrača, promeni ime i da se zove Sport klub Zanatlija.

Tako je osnovan prvi radnički klub u Novom Bečeju u čiji Upravni odbor su ušli: Laza Mečkić, kao predsednik, Oto Huven, Ferenc Kiš, Lajoš Borbelj, Imre Gomba, Stevan Jovčić, Milan Maljugić i Dragi Racković. Svi članovi Upravnog odbora izuzev Mečkića, Huvena i Jovčića su istovremeno bili i igrači prvog tima.

Zanatlija je odigrao svega dve utakmice. Prvu 13. oktobra 1940. godine sa Slavijom iz Starog Bečeja i izgubio sa 2:4, što se smatralo uspehom za novoformiranu ekipu, jer je Slavija u to vreme imala odličan tim, možda čak nešto bolji ođ Građanskog iz Starog Bečeja.

Sledeće nedelje, 20. oktobra, Zanatlija je odigrao svoju drugu utakmicu sa domaćom Zvezdom i izgubio sa 0:7.

Rezultati za novoosnovani klub nisu bitki primarni, nego je značajnije bilo okupiti radničku omladinu i preko sporta omogućiti delovanje Komunističke partije i SKOJ-a. Taj uticaj je bio obezbeđen, a iza čitavog ovog poduhvata su stajali Bora Glavaški i Milorad Popov koji su zahtevali od Mećkića i Jovčića da sa Huvenom uđu u novi klub.

Drugi svetski rat prekinuo je tek započeti rad Zanatlije, a njegova oprema pripala je Turulu.

Sadržaj

Da li ste znali...

da se prvi pisani pomen o našem mestu nalazi u jednom dokumentu iz 1091. godine, u kojem se  Novi Bečej spominje pod nazivom Bechey?

O gradu