Sećanja pojedinaca na utakmice građanskog

Emil Popović, jedan od najodanijih navijača

Prema tvrđenjima najstarijih Novobečejaca, koji su bili redovni posetioci fudbalskih utakmica, od svojih mlađih dana pa sve do današnjih utakmica Jedinstva, Građanski je do drugog svetskog rata bio najbolji fudbalski klub, koji je postojao u Novom Bečeju. Istina, da je taj snažni tim Građanskog postojao svega tri godine, ali eto i taj kratki period, ostao je neizbrisiv u sećanjima navijača.

Emil Popović, rođen 1904. godine, posećivao je sve utakmice od 1924. godine pa do svoje smrti 1981. Tvrdi da je onakav tim, kakav je bio Građanski, Novi Bečej imao samo 1943. i 1944. godine. Rezultati koje je Građanski postigao bili su veliki mamac za publiku.

Đerđ Senaši – Đurka, veran navijač I redovni pratilac novobečejskog fudbala

Emil je posećivao utakmice, ne samo u Novom Bečeju, nego je odlazio sa Građanskim, a kasnije sa Jedinstvom i po okolnim mestima, gde se putovalo zaprežnim vozilom ili biciklom. Seća se utakmice protiv Kadime iz Velikog Bečkereka, koju je Građanski rešio u svoju korist rezultatom 7:0. Građanski je prema njegovim recima imao više odličnih igrača, a najčešće je nastupao u sastavu:

Lakatoš, Kovačević (Čiča), Berger, — Vig I, Nemet, Šimon, — Laci Farkaš, Vig II, Jakubovič, Geza Farkaš i Proka Gaborov. Često su, pored ovih igrali još i Tibor Štaud i Erne Kraus.

Nešto mlađi od Popovića je Gyrgy-Đurka Senaši, koji priča o igrama Građanskog sa velikim oduševljenjem. On je rođen 1910. godine, a kako mu je otac bio poslužitelj u Opštini, gde su i stanovali, pa je još od rane mladosti bio redovan posetilac fudbalskih utakmica. Od 1920. godine prati sva fudbalska zbivanja u Novom Bečeju.

Mihajlo Miša Kiselički, rođ. 1908, još od đačkih dana stalan posetilac utakmica u Novom Bečeju

Đurka tvrdi, da Građanski nije izgubio ni jednu utakmicu u Gradištu. Soko iz Starog Bečej a, Srbija iz Kikinde i svi bečkerečki klubovi su gubili utakmice u Novom Bečeju i to često sa visokim rezultatima.

Senaši se takođe seća da je Kadima iz Bečkereka izgubila od Građanskog sa 7:0. Interesantno je, da smo razgovor sa Senašijem vodili odvojeno, od razgovora sa Emilom Popovićem, i da se on jedino seća rezultata — pobeda Građanskog nad Kadimom kao i Emil Popović, 7:0 za Građanski. Seća se da je u Novom Bečeju od Građanskog izgubio i subotički SAND, koji je u to vreme ubrajan u najbolje fudbalske klubove Jugoslavije.

Pored već pomenutih igrača Đurka se seća da su u Građanskom igrali još Serenčeš i Nađ iz Starog Bečeja.

Miša Kiselički je dao pismenu izjavu u kojoj je izneo svoja sećanja na igre Građanskog. On kaže, da je Građanski bio odličan klub, sastavljen od igrača profesionalaca. Prema njegovoj izjavi najveći broj dovedenih igraća bili su bivši igrači Juda Makabi iz Novog Sada. Zahvaljujući takvom sastavu igrača Građanskog, novobečejska publika je imala prilike da gleda — kako Miša kaže — »velike utakmice i odlične igre fudbalske veštine«.

U prvenstvenim utakmicama — piše Miša Kiselički — Građanski je sa lakoćom pobeđivao sve protivnike, iako su činjeni razni pokušaji da se njegov napredak u prvenstvu onemogući i navodi slučaj — već ispričan od Senašija — koji se desio u Kikindi u revanš utakmici Srbija — Građanski, koju je prema Senašiju Građanski dobio sa 1:0.

Posle ove pobede u Kikindi došlo je do finalne utakmice, tadašnjeg prvenstva Banata, sa Dušanom Silnim u Vršcu. Utakmica je odr¬žana kasno u jesen, Kiselički je naveo 1926, a ona se odigrala 19. oktobra 1924. godine (naknadno pronađen podatak u Istorijskom arhivu Zrenjanin), inače sve što je Kiselički izneo o ovoj utakmici potvrđuje i vest objavljena u Torontalu 1924. godine, izuzev godine odigravanja. To je ostalo najbleđe u sećanju, jer datum u momentu odigravanja utakmice nije za Mišu, kao uostalom ni za svakog drugog gledaoca, bio važan, ali je zato ostalo urezano u sećanje ono što se dešavalo na terenu i rezultat od 0:1. Na toj utakmici — tvrdi Miša — Građanski je odlično igrao, ali je sudija bio naklonjen domaćim fudbalerima. Rezultat je sve do prek kraj bio 0:0, a u zadnjim minutima sudija je dosudio jedanaesterac u korist Dušana Silnog iako za to nije postojao razlog. Iz penala je postignut gol i tako je Dušan Silni pobedom od 1:0 nad Građanskim, postao prvak Banata za 1924. godinu.

Slično o igri Građanskog govori Emil Lazić, rođen 1910. godine, Vili Farkaš (1913), Bora Kovačev (1913), Mile Kiselički (1914) i mnogi drugi koji se sećaju tih utakmica.

Sadržaj

Da li ste znali...

Kumanski partizanski odred bio obrazovan već sredinom jula 1941.

O gradu